Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Δυο γάιδαροι μαλώνανε...



Σε κοκορομαχία για τις εξελίξεις στην «e-food» επιδίδονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ως «ένα ποτάμι αξιοπρέπειας στους δρόμους» είδε για παράδειγμα ο Αλ. Τσίπρας χτες τη μεγαλειώδη μοτοπορεία των διανομέων, προαναγγέλλοντας ότι φέρνει στη Βουλή «νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, με μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων», καλώντας την κυβέρνηση να υπερψηφίσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, έσπευσε να απαντήσει ότι ο Τσίπρας «καταγγέλλει ένα καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών του και δεν το έθιξε στο ελάχιστο» και «απαλλάσσει από τις ευθύνες της, για την άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, την εταιρεία». Αντιστρέφοντας μάλιστα την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση, «βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων και διευρύνει τα δικαιώματά τους»!

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα, είναι η ουσία της υπόθεσης, καθώς ό,τι βιώνουν οι εν λόγω διανομείς είναι η ίδια άθλια κατάσταση για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, που χρόνια τώρα έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει δεκάδες νόμους και διατάξεις για να εντείνεται η ευελιξία, η δουλειά - λάστιχο. Τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων άλλωστε έχουν οι τουλάχιστον 14 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού.

Αυτό το εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα ήρθε να «τελειοποιήσει» και ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα της ΝΔ, παρέχοντας ακόμα περισσότερα εργαλεία στην εργοδοσία για να απογειώνει την εκμετάλλευση, π.χ. με τη 10ωρη απλήρωτη δουλειά, αφαιρώντας ταυτόχρονα συνδικαλιστικά δικαιώματα για να διευκολύνεται η αντεργατική επίθεση. Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διατήρησε στο ακέραιο και εμπλούτισε το νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ανάμεσα στα άλλα, το 2016, με νόμο διευκόλυνε τη δράση των δουλεμπορικών γραφείων, αυτών δηλαδή που «νοικιάζουν» εργαζόμενους, μια σχέση εργασίας που «σπάει κόκαλα» στον χώρο των διανομέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger