Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή γαστρεντερίτιδας κατά τους θερινούς μήνες

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή γαστρεντερίτιδας κατά τους θερινούς μήνες Όπως όλοι γνωρίζουμε, η γαστρεντερίτιδα είναι αρκετά συνηθισμένη κατά τους θερινούς μήνες, καθώς η ζέστη που επικρατεί ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι μικροοργανισμοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια και παράσιτα. Όταν μας μολύνουν προκαλούν ναυτία, διάρροια, έμετο, πόνο στην κοιλιά και ίσως πυρετό.
Ο κύριο χαρακτηριστικό των παθογόνων αυτών είναι ότι αναπτύσσονται στα τρόφιμα εξαιτίας των υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών. Ο ΕΟΔΥ παρέχει μερικές συμβουλές προστασίας από τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι.
Για ασφαλή τρόφιμα
  • Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων. Πρέπει επίσης να πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά από την χρήση τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με ζώα
  • Προστασία των τροφίμων και γενικότερα της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
  • Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
  • Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών (λ.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών τροφίμων
  • Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ιδίως σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
  • Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
  • Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά από αυτήν
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται μέσα σε 1 ώρα από την απόψυξή τους. Η απόψυξη δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά εντός ψυγείου.
  • Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, κυρίως από κρέας, πουλερικά, θαλασσινά
  • Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, συνιστάται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού εντός 2 ωρών από την προετοιμασία του
  • Αποφυγή μαγειρέματος από άτομα με γαστρεντερίτιδα
Για ασφαλές νερό
  • Μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Να φυλάσσονται σε ψυγείο ή σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
  • Συνιστάται η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού την ημέρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger