Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Απαγόρευση μετακίνησης και των μόνιμων κατοίκων ζητούν δήμαρχοι των Νησιων μέσα σε αυτούς και ο δήμαρχος ΣΚΟΠΕΛΟΥ – Σταμάτης Περίσσης


Ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους καθότι έρχεται Πάσχα και όλοι θέλουν να μετακινηθούν από την Πρωτεύουσα στα νησιά. Και όπως είναι λογικό, ο φόβος κυρίως στους κατοίκους των μικρότερων νησιών του Αιγαίου μεγαλύτερος. Αποτέλεσμα; Μία ακόμη έκκληση. Κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, τους υπουργούς και
τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με θέμα την απαγόρευση των μετακινήσεων, απέστειλαν δήμαρχοι 26 νησιωτικών δήμων, μεταξύ των οποίων και πέντε δήμοι των Κυκλάδων. Αυτοί της Πάρου, Φολεγάνδρου, Κιμώλου, Σικίνου και Ανάφης. Και ζητούν ακόμη και την απαγόρευση των μόνιμων κατοίκων (!)
Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:
Θέμα: Λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία των νησιών της χώρας από την διάδοση του κορωνοϊού
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
Τα μέτρα που έχει καθορίσει η κυβέρνηση για την απαγόρευση μετακίνησης μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά της χώρας, έχουν έως σήμερα αποδειχθεί καθοριστικά για την μη-διάδοση του κορωνοϊού σε αυτά. Προκειμένου το αποτέλεσμα αυτό να μην πάει χαμένο, θεωρούμε αναγκαίο εν όψει του Πάσχα η ισχύουσα απαγόρευση να γενικευθεί και να αφορά πλέον και στους μόνιμους κατοίκους των νησιών, με μοναδικές εξαιρέσεις τις ακόλουθες:
α) τους αξιωματούχους και το προσωπικό που εξαιρούνται από τον περιορισμό κυκλοφορίας σύμφωνα με το ά.1 παρ.1 της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π. οικ.20036/22.3.2020
β) μετακινήσεις προσωπικού των Δήμων ή συμβεβλημένων προσώπων, εφόσον φέρουν ειδική βεβαίωση του Δημάρχου που αναφέρεται στην αναγκαιότητά τους, καθώς και συνεργείων αποκατάστασης βλαβών κοινωφελών δικτύων/υποδομών
γ) αφίξεις οχημάτων ανεφοδιασμού, με μέγιστη παραμονή 12 ωρών (εφόσον υπάρχει δρομολόγιο επιστροφής, αλλιώς με το συντομότερο δρομολόγιο)
δ) επιστροφές κατοίκων νησιών από προορισμούς με τους οποίους υπάρχει τοπική πορθμειακή ή δρομολογιακή σύνδεση, εφόσον έχουν μετακινηθεί προς αυτούς αυθημερόν για την εξυπηρέτηση ζωτικών προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους σύμφωνα με τους όρους του ά.1 παρ.2 της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π. οικ.20036/22.3.2020.
ε) επιστροφές κατοίκων νησιών που έχουν μετακινηθεί προς κεντρικά λιμάνια, εφόσον πριν την μετακίνησή τους προς αυτά  έχουν αιτηθεί άδειας επιστροφής από την τοπική λιμενική αρχή, με υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα 14 ημερών, κατ΄ αναλογία όσων ορίζονται στο ά.1 παρ.1 της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π. οικ.22261/2.4.2020 για τους αφιχθέντες από το εξωτερικό (με εξαίρεση τις περιπτώσεις αναγκαίου νέου ταξιδιού για λόγους υγείας με την άδεια της λιμενικής αρχής)
Τέλος, επισημαίνουμε ότι, εφόσον τα παραπάνω αιτήματά μας γίνουν δεκτά, θα πρέπει να μην προαναγγελθούν στα Μ.Μ.Ε., αλλά να θεσμοθετηθούν ει δυνατόν εντός των επομένων ημερών και με άμεση και καθολική ισχύ.
Με τιμή, Οι Δήμαρχοι
ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ – Ευάγγελος Κόττορος
  1. ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ – Ιωάννης Αθανασίου
  2. ΑΙΓΙΝΑΣ – Ιωάννης Ζορμπάς
  3. ΑΛΟΝΗΣΟΥ – Πέτρος Βαφίνης
  4. ΑΝΑΦΗΣ – Ιάκωβος Ρούσσος
  5. ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ – Αλέξανδρος Λυμπέρης
  6. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ – Ευσταθία Λιάρου
  7. ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ – Μιχαήλ Ερωτόκριτος (χωρίς την εξαίρεση δ)
  8. ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ – Κωνσταντίνος Βρατσάνος
  9. ΘΑΣΟΥ – Ελευθέριος Κυριακίδης
  10. ΚΙΜΩΛΟΥ - Κωνσταντίνος Βεντούρης
  11. ΚΥΘΗΡΩΝ – Ευστράτιος Χαρχαλάκης
  12. ΛΕΙΨΩΝ – Φώτης Μάγγος
  13. ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ -  Παύλος Δάγλας
  14. ΝΙΣΥΡΟΥ – Χριστοφής Κορωναίος
  15. ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ – Γεώργιος Δανιήλ
  16. ΠΑΡΟΥ – Μάρκος Κωβαίος
  17. ΠΑΤΜΟΥ – Ελευθέριος Πεντες
  18. ΠΟΡΟΥ – Ιωάννης Δημητριάδης
  19. ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – Γεώργιος Παναγόπουλος
  20. ΣΙΚΙΝΟΥ – Βασίλειος Μαράκης
  21. ΣΚΙΑΘΟΥ – Θεόδωρος Τζούμας
  22. ΣΚΟΠΕΛΟΥ – Σταμάτης Περίσσης
  23. ΣΠΕΤΣΩΝ – Παναγιώτης Λυράκης
  24. ΥΔΡΑΣ – Γεώργιος Κουκουδακης
  25. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ – Ευθαλία Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger