Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ


Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες σε Σκιάθο, Σκόπελο και Πήλιο, δεν φταίει ο καιρός, αλλά η αντιλαική πολιτική κυβέρνησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμων

Σε παλιότερες επερωτήσεις της Λαικής Συσπείρωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δήλωνε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δημόσια, ότι η Θεσσαλία είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες.

Όμως οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε οικισμούς και ευρύτερες περιοχές των νησιών της Σκιάθου, της Σκοπέλου, των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νοτίου και Βορείου Πηλίου και άλλες υποδομές, απέδειξαν για ακόμα μια φορά το αντίθετο.
Ότι τόσο στις πληγείσες περιοχές (Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο και Βόρειο Πήλιο, παραΠήνειες περιοχές Τρικάλων και Καρδίτσας), όσο και γενικότερα στη Θεσσαλία, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα, με ευθύνη της Περιφέρειας, των Δήμων, και φυσικά της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η σημερινή και η εκάστοτε κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι, δεν μπορούν να επικαλούνται κάθε φορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα για τις καταστροφικές πλημμύρες. Δεν είναι φυσικό επακόλουθο κάθε φορά που βρέχει να προκαλούνται καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, στο οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης.
Αυτά είναι τα αποτελέσµατα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα πάντα, από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μέχρι το περιβάλλον, για την αποκόμιση του μέγιστου κέρδους.
Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δημοτικές Αρχές, κυβερνήσεις και Ε.Ε, χρόνια τώρα μοιράζουν απλόχερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα έργα της λεγόμενης «βιώσιμης αστικής ανάπλασης», για έργα «βιτρίνας», για έργα και υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης (μεταφορές, ΑΠΕ, τουρισμός, διαχείριση αποριμμάτων) όπως και ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Όμως διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με τις ανάγκες, για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, σε όλη τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην ανατολική παράλια ζώνη (Μαγνησίας, Λάρισας) στα νησιά των Σποράδων, που διαπερνούν δεκάδες οικισμούς, μένουν χωρίς επικαιροποιημένα ή και καθόλου έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μια κατάσταση που οδηγεί σε καταστροφές και εγκυμονεί στο μέλλον μεγαλύτερους κινδύνους.
Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο και σε χιλιάδες οικοδόμους και αυτοαπασχολούμενους, που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα»».
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την συμπαράστασή της σε όσους ανθρώπους έπαθαν ζημιές και συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες, από τις πλημμύρες στα νησιά της Σκιάθου και της Σκοπέλου, τους οικισμούς του Νοτίου και Βορείου Πηλίου, και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (παραΠήνειες περιοχές).
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, ζητά να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι Δημοτικές Ενότητες που έχουν πληγεί, ώστε να επιταχυνθούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.
Να αποζημιωθούν επίσης οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ή άλλα κρατικά κονδύλια.
Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε Σκιάθο, Σκόπελο, στο Βόρειο και Νότιο Πήλιο, στις παραλιακές ζώνες των νομών Μαγνησίας και Λάρισας, σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.
Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες περιοχές και στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.
Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο (Νότιο και Βόρειο Πήλιο, Σκιάθος, Σκόπελος), στο αγροτικό οδικό δίκτυο και να γίνουν έργα αντιστήριξης σε επικίνδυνα σημεία του, που σημειώνονται κατολισθήσεις.
Να στελεχωθούν με προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να κάνουν τα αναγκαία έργα. 
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους. Όχι άλλος χρόνος χαμένος. ΤΩΡΑ λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
6/4/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger