Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Κ.Παπανάτσιου: Άμεσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας τώρα

“Aν δεν υπάρξει η αναγκαία τόνωση και στήριξη των εισοδημάτων τώρα, το πλήγμα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο και η ‘εφεδρεία’ σε μισθωτούς και εργαζόμενους οριστική” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία Κατερίνα Παπανάτσιου για το Πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «Μένουμε όρθιοι».

Η ανακοίνωση της κ. Παπανάτσιου:
«Σήμερα (χθες) καταθέσαμε μία συνολική δέσμη μέτρων, με άμεσο στόχο την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων τώρα. Η ειδοποιός διαφορά με την, μέχρι στιγμής, ακολουθούμενη πολιτική είναι ότι η ρευστότητα στο σήμερα, θα τονώσει τα εισοδήματα των πολιτών, προσφέροντας τους ασφάλεια για το άμεσο μέλλον. Αυτό στο τέλος της ημέρας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την στήριξη της οικονομίας.
Πιστεύουμε πως μία γενναία παροχή ρευστότητας τώρα, σε επαγγελματίες και μισθωτούς, θα απορροφήσει τυχόν μετέπειτα κραδασμούς στην οικονομία. Αντίθετα, η λογική που περιγράφει η Κυβέρνηση με την αναμονή για την εξέλιξη της κατάστασης, έχει στόχο την μετέπειτα παρέμβαση στην οικονομία. Μία τέτοια περίπτωση θα επιφέρει δυστυχώς, το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρξει η αναγκαία τόνωση και στήριξη των εισοδημάτων τώρα, το πλήγμα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο και η ‘εφεδρεία’ σε μισθωτούς και εργαζόμενους οριστική.
Η δέσμη μέτρων που καταθέσαμε είναι μελετημένη και ρεαλιστική, έχει ως απαρχή το μαξιλαράκι ρευστότητας των 36 δις Ευρώ που κληροδοτήσαμε στην παρούσα Κυβέρνηση. Το πρόγραμμα που προτείνουμε θα χρηματοδοτηθεί από αυτό το αποθεματικό ρευστότητας και από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Με τα παραπάνω δεδομένα,
• από αυτό το αποθεματικό υπάρχει δυνατότητα άμεσων διαθέσιμων πόρων ρευστότητας, της τάξης των 20 δις, (καθώς τα υπόλοιπα 16 δις προορίζονται για την ασφαλή αποπληρωμή του χρέους της χώρας)
• επιπρόσθετα, από το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν διαθέσιμα προς την χώρα μας επιπλέον 12 δισ Ευρώ.
• Το σύνολο της προτεινόμενης δικής μας παρέμβασης αγγίζει περίπου, τα 26 δισ Ευρώ.
Δίνεται λοιπόν, στη χώρα μας η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην οικονομία της τάξης των 26 δις Ευρώ. Από αυτά, τα 14 δισ πρέπει να αφορούν άμεσα μέτρα στήριξης και τα 12 δισ παροχή εγγυήσεων, όπως πχ η εγγύηση των δανείων.
Το πλαίσιο που προσπαθούμε να περιγράψουμε, εκτός από ποσοτικό είναι και ποιοτικό. Με αυτή την έννοια, ο στόχος πρέπει να είναι η προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και η όσο το δυνατό πλησιέστερη διατήρηση των επιπέδων των μισθών και της παραγωγικότητας, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την υγειονομική κρίση.
Αναφέρω ενδεικτικά τις βασικές δέσμες του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι 4.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να ζητηθεί η επέκταση της προστασίας της Α΄ κατοικίας και πέραν της 30ης Απριλίου. Να θεσμοθετηθούν μέτρα κοινωνικής πρόνοιας 300 εκατομμυρίων ευρώ και 1,5 δις ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, με τη μορφή μερίσματος. Γενναία στήριξη της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιπλέον, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο και «πάγωμα» των τραπεζικών οφειλών. Σημαντική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη της τάξης ων 3 δις Ευρώ. Καθώς και παροχή εγγυήσεων σε επιχειρήσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού. Τέλος, πρέπει να εγγυηθεί το Κράτος την πλήρη κάλυψη μισθού και δώρου Πάσχα.
Η υγειονομική κρίση δείχνει ότι οι ιδεοληψίες καταρρέουν, είναι η στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσουμε, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, αλλά και με ορίζοντα την επόμενη μέρα. Οι ενδείξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας ήταν αρνητικές τους τελευταίους μήνες. Αυτό συνέβη εξαιτίας των Κυβερνητικών επιλογών. Δεν πρέπει όμως η επόμενη μέρα να μας βρει αντιμέτωπους με ένα τοπίο εκρηκτικού μείγματος ανεργίας και κλειστών επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση έχει την επιλογή να δράσει τώρα, αν δεν το κάνει, θα έχει και την ανάλογη ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger