Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Τι πρέπει να γίνει για να σωθεί ο  τουρισμός


Άρθρο του
Ιωάννη Παπαβασιλείου
Η υπεύθυνη και σωστή αντίδραση της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση έσωσε τους Έλληνες από μια τεράστιων διαστάσεων τραγωδία.
Τώρα είναι υποχρέωσή της να σταθεί όρθια και με συγκεκριμένα μέτρα χωρίς αβέβαιες εξαγγελίες που προκαλούν σύγχυση για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χωρας. Πολλά και δίκαια αιτήματα και προτάσεις έχουν κατατεθεί από τους επίσημους φορείς στα υπουργεία και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να τα εξετάσει και να προωθήσει αυτά που θα φέρουν πραγματικά άμεσα οικονομικά αποτελέσματα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εργαζομένους τους.

Θα σταθώ και θα επισημάνω τρία βασικά σημεία που θέλουν την μέγιστη προσοχή σε τοπικό επίπεδο στη ΡΟΔΟ. Οι εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης υπολογίζουν ύφεση στην Ελλάδα σε ποσοστό -10% τουλάχιστον. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι για τη Ροδο στην καλύτερη περίπτωση η ύφεση θα είναι -60% αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις, αφού σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της Ρόδου βασίζεται στον τουρισμό. Δηλαδή, ο κάθε κάτοικος θα εχει κατά μέσο όρο 60% λιγότερα σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και πρέπει να ζήσει με αυτό.

Τα ξενοδοχεία της Ρόδου υπολογίζουν ότι η σεζόν του 2020 είναι οικονομικά χαμένη και εκτιμούν ότι τα έσοδα, τους και κατ’ επέκταση και των άλλων τουριστικών επαγγελμάτων θα είναι από 0 έως 40% των εσόδων τους σε σχέση με τη σεζόν του 2019, δηλαδή θα εισπράξουν 60% έως 100% λιγότερα από πέρυσι.

Αν ανοίξουν θα το κάνουν κυρίως για να απασχολήσουν το προσωπικό τους και να προσπαθήσουν με μεγάλη οικονομική ζημιά να παραμείνουν στην τουριστική αγορά. Είναι πραγματικότητα ότι καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν επιβιώνει αν παραμείνει σχεδόν δυο χρόνια κλειστή (Οκτώβριος 2019 έως Μάιο 2021) υπό προϋποθέσεις. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι αν εμείς οι κάτοικοι αυτής της παραμεθορίου μικρής περιοχής θέλουμε να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία και το οικονομικό μοντέλο που έχουμε, πρέπει να διεκδικήσουμε και κυρίως να εξηγήσουμε ότι οι ανάγκες για μας είναι επιτακτικές και ουσιώδεις.

Έχουμε πληγεί πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδος και σε καμιά περίπτωση δεν θα ανακάμψουμε σύντομα αν η κυβέρνηση δεν μας αντιμετωπίσει ως ιδιαίτερη περίπτωση. Άλλωστε έχουμε προσφέρει εδώ και 60 χρονια τόσα πολλά στην εθνική οικονομία που μας δίνει το δικαίωμα να στηριχθούμε.
Τουρισμός σημαίνει Ρόδος 
Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει πέρα από την επιδοματική πολιτική να διοχετεύσει εργαλεία για επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικά της δίκης μας. Το πρώτο τσάρτερ που θα του επιτραπεί να πετάξει πρέπει να προσγειωθεί στη Ροδο αν θέλουμε να είμαστε η ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε και να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Άμεση πρέπει να είναι η επαναφορά των μειωμένων (-30%) συντελεστών Φ.Π.Α. μόνο για όλο τον νομό Δωδεκανήσου Είναι η ελάχιστη απαίτηση όλων των Δωδεκανησίων. Επέκταση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμο και για πτήσεις εξωτερικού για όλους τους κάτοικους Ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή τους επισκέπτες τουρίστες που θέλουν να παραθερίσουν στον τόπο μας.

Για τα ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία μετά την ακύρωση όλων των προκαταβολών από τους tour operators που στην ουσία έχει επιβληθεί παύση πληρωμών είναι αναγκαίο να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης άμεσα δίχως αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες πρέπει να εμπιστευτούμε τις επιχειρήσεις και να σταματήσει η αβεβαιότητα και η ασάφεια στις εξαγγελίες. Το σίγουρο είναι ότι είναι επιχειρηματίες που μελετούν και προγραμματίζουν και πρέπει μαζί με τα ταμειακά τους και ψυχικά τους αποθέματα να μπορέσουν να δανειστούν με όρους που τους προστατεύουν από τυχόν αισχροκέρδεια των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι όροι των δανείων αυτών πρέπει να είναι ξεκάθαροι, οριζόντιοι και υποχρεωτικοί για τις τράπεζες και ευεργετικοί από το Δημόσιο.

Και τέλος, η Περιφέρεια ο Δήμος και τα ξενοδοχεία και οι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να δημοσιοποιήσουν το σχέδιο αντιμετώπισης θεμάτων που έχουν και τυχόν θα προκύψουν όταν αρχίσει η τουριστική περίοδος και αν δεν ξεκινήσει το 2020, ας είμαστε έτοιμοι για το 2021. Τα ξενοδοχεία και οι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν πρέπει να τηρήσουν ευλαβικά όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές προδιαγραφές, πάντα στον κανόνα ότι δεν θα γίνουν οι καμαριέρες νοσοκόμες και οι διευθυντές γιατροί.

Η Περιφέρεια προφανώς και έχει πάρει πρωτοβουλίες για την υγειονομική προστασία και προτείνω να επανδρωθεί πλήρως το περιφερειακό νοσοκομείο της Ρόδου έστω για την τουριστική περίοδο με προϋπολογισμό τόσο όσο και αν χρειαστεί να ζητήσουμε εκπαιδευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία αναφοράς. Το ίδιο και ο Δήμος έχει συμβάλει με την αναβάθμιση και στελέχωση και υπηρεσίες στις υποδομές των κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger