Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κατερίνα Παπανάτσιου: «Να δοθεί αποζημίωση στα μέλη των πληττόμενων Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών.»



Στη Βουλή έφερε το θέμα της αποζημίωσης των μελών των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Παπανάτσιου.  Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σταύρος Αραχωβίτης και 25 ακόμη Βουλευτές του κόμματος.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε η κ. Παπανάτσιου, η Ελληνική επαρχία, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, είναι γεμάτη από Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούςπου μεταποιούν πληθώρα αγροτικών προϊόντων, ενδυναμώνοντας το εισόδημα και τη θέση της Ελληνίδας αγρότισσας.
Ωστόσο, καθότι οι γυναίκες απασχολούνται στους ανωτέρω συνεταιρισμούς ως μέλη και όχι ως υπάλληλοι, δε προβλέπεται να τους δοθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ακόμη και όταν ο ΚΑΔ του συνεταιρισμού συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων.
Παρόμοιο πρόβλημα, αναφέρει η Βουλευτής, παρατηρείται και σε άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου τα μέλη προσφέρουν την εργασία τους εποχιακά, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη και αμείβονται για την εργασία τους στο συνεταιρισμό, από τα πλεονάσματά του.
Για το λόγο αυτό και με δεδομένο τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας,  η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ποια μέτρα πρόκειται να προβεί ώστε να ενισχυθούν τα μέλη των γυναικείων συνεταιρισμών και των άλλων συνεταιρισμών που προσφέρουν την εργασία τους ως μέλη και δεν μπορούν - εξ αυτού του λόγου - να πάρουν την αποζημίωση που προβλέπεται για τους υπαλλήλους των πληττόμενων επιχειρήσεων εν γένει, από την εκδοθείσα ΠΝΠ.

Επισυνάπτεται αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημίωση μελών Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών»

Η Ελληνική επαρχία είναι γεμάτη από Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που μεταποιούν πληθώρα αγροτικών προϊόντων που  παράγονται στη περιοχή τους, ενδυναμώνοντας το εισόδημα και τη θέση της Ελληνίδας αγρότισσας.
Τα μέλη των  Γυναικείων Συνεταιρισμών συμμετέχουν στις εποχικές εργασίες του συνεταιρισμού και στη παραγωγή των μεταποιημένων προϊόντων, ενώ αμείβονται από το συνεταιρισμό για την εργασία τους.
Σπάνια απασχολούνται στους συνεταιρισμούς μόνιμοι υπάλληλοι και αυτό συμβαίνει συνήθως σε μεγάλους συνεταιρισμούς όπου υπάρχει ανάγκη μόνιμων - κυρίως διοικητικών - υπαλλήλων.
Η Πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την  αντιμετώπισή της, όπως οι περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών,  η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, η μη μετακίνηση των πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση των πωλήσεων των προϊόντων που παράγονται από τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς.
Λόγω του ιδιότυπου τρόπου απασχόλησης των γυναικών στους συνεταιρισμούς αυτούς, καθώς όπως αναφέρθηκε απασχολούνται εκεί ως μέλη και όχι ως υπάλληλοι, δε προβλέπεται να τους δοθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ακόμη και όταν ο ΚΑΔ του συνεταιρισμού  συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων.
Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου τα μέλη προσφέρουν την εργασία τους εποχιακά, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη και αμείβονται για την εργασία τους στο συνεταιρισμό, από τα πλεονάσματά του.
Επειδή τα έσοδα των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών έχουν σημαντικά μειωθεί λόγω της Πανδημίας του κορονοϊού και είναι απαραίτητο τα μέλη τους να ενισχυθούν οικονομικά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποια μέτρα πρόκειται να προβεί ώστε να ενισχυθούν τα μέλη των γυναικείων συνεταιρισμών και των άλλων συνεταιρισμών που προσφέρουν την εργασία τους ως μέλη και δεν μπορούν - εξ αυτού του λόγου - να πάρουν την αποζημίωση που προβλέπεται για τους υπαλλήλους των πληττόμενων επιχειρήσεων εν γένει, από την εκδοθείσα ΠΝΠ; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Αραχωβίτης Σταύρος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Θάνος
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger