Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ 10 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΠΑΡΟ; Το οδυνηρό ΤΕΛΟΣ του ελληνικού τουρισμού για την επόμενη 5ετία

Eίναι καιρός να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους ώστε η Ελλάδα εκτός από τα “ψηλά βουνά να ασχοληθεί επιτέλους και με την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας”, όπως μας συμβούλεψε και ο αποθανών πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Aπό τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη
Μία πρώτη αλήθεια είναι ότι πρέπει να ξεχάσουμε τον τουρισμό τουλάχιστο για μία 5ετία. Μέσα σ΄αυτό το διάστημα πρέπει να δούμε πόσες MEΘ και που θα πρέπει να υπάρχουν στη χώρα. Οι ειδικοί λένε ότι ο Covid-19 δεν είναι παρά μία προαναγγελία της μεγάλης πανδημίας που θα ζήσουμε σε κάποιο όχι απώτερο μέλλον.
Το γιατί δείτε το εδώ. Οσο η ανθρωπότητα δεν αποφασίζει να αλλάξει διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες θα βρίσκοται στο χείλος της καταστροφής. Η Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένη να δέχεται όσους τουρίστες μπορεί να υπερασπισθεί υγειονομικά.
Φαντασθείτε φέτος το καλοκαίρι για παράδειγμα να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να σκάσουν ταυτόχρονα 10 κρούσματα σε διαφορετικά νησιά τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα. Θυμηθείτε τι έγινε με τον νεαρό γόνο και τη μεταφορά του από την Ικαρία στο Θριάσιο και μετά γύρευε που είναι.
Η Ελλάδα δεν έχει τις υποδομές να υπερασπισθεί 30 εκατ. τουρίστες με την πανδημία να πλανάται στον αέρα.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα 10-15 δις ευρώ από τον τουρισμό θα κάνουμε ίσως μία δεκαετία να τα ξαναδούμε. Και για να είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε έναν τέτοιο αριθμό τουριστών (30 με 35 εκατ.) θα πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχες υποδομές. Μεγάλο το στοίχημα για μια οικονομία που έχει αρχίσει να δανείζεται πλέον εκ νέου σαν απελπισμένη.
Ηδη ετοιμάζεται νέα έκδοση  χρεογράφου.
Ο ΟΔΔΗΧ όρισε ως αναδόχους της έκδοσης τις επενδυτικές τράπεζες Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.
Το νέο ομόλογο θα είναι ωρίμανσης Απριλίου του 2027. Το επιτόκιο του με τις υφιστάμενες συνθήκες θα μπορούσε να είναι κοντά στο 2-2,1%.
Και καλά δανειζόμαστε προς ώρας. Όταν όμως έλθει η ώρα να αποπληρώσουμε τα χρέη, τι θα γίνει;
Το πλήγμα πάντως για την τουριστική αγορά είναι ήδη μεγάλο. Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, που διενεργήθηκε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είχε δείξει πως το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τόσο συνεχούς όσο και εποχικής λειτουργίας, σε ποσοστό που αγγίζει το 95%, βλέπει για φέτος κάθετη πτώση στους τζίρους, πάνω από 50%. Λόγω της πανδημίας, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 3,26 δισ. ευρώ τα εποχικής. Την ίδια ώρα, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρούσε πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανερχόταν στο 52%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger