Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Παρασκηνιακά "παζάρια" μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης;


Του Σ. Λ.

Μια πολιτική εκτίμηση που την θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα.
Προέρχεται από έναν σύντροφο αναρχικό, "απόστρατο" πια, απ' την ενεργό δράση, -για λόγους πέρα των δυνάμεων του- και από τους πιο "διαβασμένους' του χώρου.
Ο χρόνος θα δείξει αν επιβεβαιωθεί η όχι.

Πιο συγκεκριμένα. Χτες η Τουρκική στρατοχωροφυλακή ανάγκασε, κάποιες φορές χρησιμοποιώντας και βία, τους 1500 περίπου μετανάστες που βρισκόταν στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο, να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, με πιθανό προορισμό την Κωνσταντινούπολη ή κάποια περιοχή της Αδριανούπολης.

Αυτό σημαίνει ότι η ένταση που υπήρχε στα ελληνοτουρκικά σύνορα εκτονώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος για να σχηματίσει προσωπική άποψη.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το σκεπτικό του συντρόφου που ανέφερα δεν προήλθε τυχαία. Οφείλεται στο αποτέλεσμα παρασκηνιακών συζητήσεων που υπήρξαν μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης δια μέσου πρακτόρων της ΜΙΤ και ΕΥΠ.

Το "παζάρι" περιλάμβανε την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συλλάβει τους 11 αντικαθεστωτικούς Τούρκους και Κούρδους που υπήρχαν στην χώρα μας, και μετά από κάποιο διάστημα να τους εκδώσει στην Τουρκία, μετά από αίτημα της Αγκυρας. 
Απ' την πλευρά της η κυβέρνηση του Ερντογάν θα ξερίζωνε το αγκάθι που υπήρχε  με τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στις Καστανιές Εβρου.

Ας κρατήσουμε σε μια γωνιά του μυαλού μας αυτή την εκτίμηση και ο χρόνος θα αποδείξει αν έχει βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger