Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ιστορικές οι δημοτικές εκλογές που έγιναν σαν σήμερα το 1934. Πρωτοφανή επιτυχία για τους συνδυασμούς του ΚΚΕ


Ιστορικές οι δημοτικές εκλογές που έγιναν σαν σήμερα το 1934.
Κι αυτό για δυο βασικούς λόγους. Οτι για πρώτη φορά απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες, και γιατί παρ' όλο την τρομοκρατία που είχε εξαπολυθεί σε βάρος του ΚΚΕ (ήταν σε πλήρη εφαρμογή το Βενιζελικό ιδιώνυμο) οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΚΚΕ είχαν πρωτοφανή επιτυχία.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκαν δυο "κόκκινοι" δήμαρχοι. Ο Μήτσος Παρτσαλίδης, στην Καβάλα και ο Διονύσης Μενύχτας στις Σέρρες, ενώ κομμουνιστές εκλέχτηκαν σε πάνω από 60 δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.
Στο αντικομμουνιστικό κλίμα που επικρατούσε αυτή την εποχή οφείλονται και οι διώξεις που ακολούθησαν των κομμουνιστών δημάρχων.

Η δημαρχιακή του θητεία του Μ. Παρτσαλίδη, στην Καβάλα δεν κράτησε όμως παρά λίγους μήνες, αφού στις 17 Μάη 1934 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του Π. Τσαλδάρη καθαιρείται από δήμαρχος με την κατηγορία ότι «μετέτρεψε το δημαρχείο σε κομμουνιστικό άντρο» και βάση του Ιδιώνυμου νόμου του 1929 εκτοπίζεται στον Αη Στράτη.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τον δήμαρχο Σερρών. Η αστική κυβέρνηση με διάταγμα της μετά από τέσσερις μήνες από την εκλογή του, καθαιρεί από δήμαρχο τον Δ Μενύχτα, ακριβώς με την ίδια αιτιολογία που επικαλέστηκε για τον Μ. Παρτσαλίδη και επικαλούμενη τον Ιδιώνυμο νόμο του 1929 στέλνει εξορία στον Αη Στράτη τον κομμουνιστή δήμαρχο επειδή «κρίθηκε επωφελές διά την κοινωνικήν ευταξίαν όπως παυθεί και εκτοπισθεί». 

Υ.Γ. Το Ιδιώνυμο ένας νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή με την συμφωνία των δυο μεγάλων κομμάτων της εποχής, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, ήταν μια έμπνευση της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επιδίωξη του τότε καθεστώτος ήταν η ποινικοποίηση των "ανατρεπτικών" ιδεών, και φυσικά η δίωξη κομμουνιστών, και αναρχικών καθώς και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.
Βάση αυτού εξαπολύονται μια σειρά διώξεις ενάντια στο ΚΚΕ και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. (Διαβάστε περισσότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger