Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

«Πράσινο φως» από τον Σάρατζ για τουρκική στρατιωτική «βοήθεια»


Συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Κύπρου και της Γερμανίας, Σάββα Αγγελίδη και Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ
Συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Κύπρου και της Γερμανίας, Σάββα Αγγελίδη και Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ
Επισπεύδονται, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στη Λιβύη, μετά το «πράσινο φως» στην υλοποίηση του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα της «ασφάλειας» που έδωσε χτες η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ. Η κίνηση αυτή στοχεύει και στο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιμακούμενη επίθεση του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του λεγόμενου «Εθνικού Λιβυκού Στρατού», που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες την «τελική» φάση για τον έλεγχο της Τρίπολης.
Η απόφαση για αποδοχή της τουρκικής στρατιωτικής και υλικοτεχνικής «βοήθειας» πάρθηκε, χτες, μετά από πολύωρη συνεδρίαση υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σάρατζ μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» τόνισαν πως άμεσα «τίθεται σε εφαρμογή» το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφτηκε στις 27 Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και ασφάλειας, κι ενώ πριν από λίγες μέρες η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ζητήσει από τον στρατό να ετοιμάσει πλοία και πολεμικά αεροπλάνα για τη μεταφορά στρατευμάτων στη Λιβύη.

Αρματα μάχης στέλνει στον Χάφταρ ο Σίσι
Στο μεταξύ οι τουρκικές κινήσεις, προκαλούν εκτός των άλλων και τις αντιδράσεις της Αιγύπτου και άλλων χωρών που στηρίζουν τον στρατηγό Χάφταρ (π.χ. Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.).
Στο πλαίσιο αυτό χτες το απόγευμα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν ότι «πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που να παρεμποδίζουν την καθ' οιονδήποτε τρόπο υλοποίηση των προνοιών μιας παράνομης συμφωνίας», ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος «θεωρεί πως τυχόν στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής».
Παράλληλα χτες, το «Middle East Monitor» μετέδωσε πως η κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι έχει εγκρίνει την αποστολή νέων αρμάτων μάχης (ρωσικής κατασκευής) στο «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Χ. Χάφταρ, τύπο αρμάτων που οι δυνάμεις του ήδη χρησιμοποιούν στα πεδία μάχης.
Ο στρατηγός Χάλιντ αλ Μαχτζούμπ του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» δήλωσε χτες πως η περικύκλωση της Τρίπολης έχει πλέον ολοκληρωθεί, δείχνοντας έτοιμος για κλιμάκωση της επίθεσης. Ο ίδιος σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας για την πραγματοποίηση στις αρχές του 2020 διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη τόνισε πως «η εξάλειψη της τρομοκρατίας» είναι η μόνη λύση πριν από την επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» που θα τερματίσει την αποσταθεροποίηση στη χώρα.
Επίσης, χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός ότι κάνουν την εμφάνισή τους σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις Κούρδων της Ροτζάβα (περιοχή της Βόρειας Συρίας), που εμφανίζονται ως «δημοσιογράφοι - ανταποκριτές» με έδρα την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στον στρατηγό Χάφταρ, του τύπου: «Στηρίζουμε τους μαχητές του ηρωικού Λιβυκού Εθνικού Στρατού που πολέμησε για την απελευθέρωση της Τρίπολης από τους Τούρκους τρομοκράτες» και «Ρίξτε τους Τούρκους στη θάλασσα, έρχεται η λευτεριά».
Προκλητική ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ
«Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη» καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «όλους τους εξωτερικούς παράγοντες», υπενθυμίζοντας ότι «στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων». Αυτά τα λένε οι ΗΠΑ που προκάλεσαν μαζί με τους συμμάχους τους το χάος στη Λιβύη από το 2011. Στη δήλωση του εκπροσώπου προστίθεται ότι «οι ΗΠΑ συμμετέχουν στη διαδικασία του διεθνούς διαλόγου για τη Λιβύη που διεξάγεται υπό την κοινή αιγίδα της Γερμανίας και του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των τριών σημείων και του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, το οποίο έχει καταγραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Και η Γερμανία στο «παιχνίδι»
Τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου - Γερμανίας αλλά και το μεγαλύτερο ρόλο που η Κύπρος μπορεί να αναλάβει στην εφαρμογή της Στρατηγικής της ΕΕ για την ασφάλεια συζήτησαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Σάββας Αγγελίδης και Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, στη Λευκωσία. Στη συνάντηση σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Λευκωσίας συζητήθηκε ειδικά η συνεργασία στο πλαίσιο «της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) όπου συμμετέχουν οι δύο χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα "Network of logistic Hubs in Europe and support to Operations" (σ.σ. "δίκτυο κέντρων logistics και υποστήριξη επιχειρήσεων") και "Military Mobility" (στρατιωτική κινητικότητα)».
Μεταξύ άλλων η Καρενμπάουερ «εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας της προς την Κύπρο, σημειώνοντας τις ομόφωνες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λήψη κυρώσεων έναντι της Τουρκίας» (που βέβαια αντανακλούν το όλο και πιο σύνθετο παζάρι των Βρυξελλών με την Αγκυρα), ξεχωρίζοντας «τη στρατηγική θέση της Κύπρου» και το ρόλο που «μπορεί να διαδραματίσει στην εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», δηλαδή της στρατηγικής υπεράσπισης της γεωπολιτικής θέσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους.
Στο μεταξύ, χτες, έγινε γερμανο-κυπριακή άσκηση Ερευνας - Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «CYDEU 04/19», με τη συμμετοχή και της γερμανικής κορβέτας «FGS LUDWIGSHAFEN AM RHEIN», η 4η τέτοια συνεργασία εντός του 2019.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα σχέδια της Τουρκίας να αναβαθμίσει δραστικά τη στρατιωτική της παρουσία στα Κατεχόμενα (βλέπε σύμβαση για βάση drones, ακόμα και για ναυτική βάση). Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι «αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τον αριθμό» των drones που η Αγκυρα στέλνει στο Λευκόνοικο στη βόρεια Κύπρο. Το ζήτημα συζήτησε σε επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα και ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, που δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» στα Κατεχόμενα.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Παναγιώτης Σεντώνας, δήλωσε ότι «οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν βοηθούν καθόλου σε σχέση με την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό» και ότι «η δική μας κατεύθυνση είναι να συνεχίσουμε στον υπεύθυνο δρόμο της διπλωματίας ». Για τις δε πολυμερείς συνεργασίες της Λευκωσίας στην περιοχή τόνισε πως «η πρόθεση είναι οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από αυτές τις συνεργασίες να προχωρήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger