Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ανάπτυξη ναι, αλλά για ποιόν; - Το παράδειγμα της Χιλής.


Μπορεί τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, να μην αναφέρουν το παραμικρό, όμως ο λαός της Χιλής εξακολουθεί καθημερινά να βρίσκεται στους δρόμους, αγωνιζόμενος για την ανατροπή της φασιστικής κυβέρνησης της χώρας του, αντιμετωπίζοντας μια απίστευτη σε βαρβαρότητα κρατική καταστολή.
Και αυτό το διαπιστώνει κανείς επισκεπτόμενος αυτή την διεύθυνση στο twitter.

Εδώ να κάνουμε μια επισήμανση που έχει περάσει εντελώς απαρατήρητη. Το κράτος αυτό της Λατινικής Αμερικής είναι μια αρκετά πλούσια χώρα με πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Ειναι ένα κράτος με τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες στη Νότια Αμερική. Εχει πολύ μικρό εξωτερικό χρέος και οι στατιστικές αναφέρουν ότι διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιοχή, έχοντας ανάπτυξη 4% για το 2018.

Στην χώρα αυτή, λοιπόν. που έγινε "εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού" και αποτέλεσε το πειραματόζωο για την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, από την εποχή του Πινοσέτ, συμβαίνει το εξής. Τα πάντα είναι ιδιωτικά. (ενέργεια, νερό, εκπαίδευση, υγεία κλπ) και το κράτος δεν έχει κανένα ρόλο εκτός να καταστέλλει τις λαϊκές αντιδράσεις. 

Κι αυτό γιατί στην χώρα αυτή, ενώ μια χούφτα καπιταλιστές είναι δισεκατομμυριούχοι -όπως και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιερα- ο λαός ζει στην φτώχεια και την μιζέρια. 
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με μικτές αποδοχές 400 ευρώ, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι συνταξιούχοι αφού οι συντάξεις τους δεν υπερβαίνουν το 38% των εισφορών τους .
Μάλιστα τις συντάξεις  διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες βάσει ενός συστήματος που εγκαθίδρυσε η χούντα του Πινοτσέτ, και καμιά πολιτική ηγεσία μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να αλλάξει από το 1982 που εφαρμόστηκε.



Υ. Γ: Αυτό, λοιπόν το κράτος, με τον συγκεκριμένο τρόπο διακυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ το θεωρούσε το "πλουσιότερο και πλέον προηγμένο Κράτος της Λατινικής Αμερικής".

Να σας φέρουμε επίσης στην μνήμη ότι ο βουλευτής της Ν.Δ.., Κώστας Καραγκούνης, λίγες μέρες πριν τις εκλογές μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε δηλώσει ότι το κόμμα του. σε περίπτωση που θα βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για το ασφαλιστικό έχοντας σαν πρότυπο αυτό που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή.

Προφανώς έτσι ονειρεύεται η Δεξιά την επιστροφή στην "κανονικότητα". Και αυτό το εννοεί ως εξής: Οι πληβείοι να μοιράζονται το 2% του πλούτου που παράγεται στην χώρα -όπως ακριβώς συμβαίνει στην Χιλή- και μια δράκα πλουτοκρατών να καρπώνεται όσα παράγει η εργατική τάξη. 
(«Υπάρχει φυσική ανισότητα, άρα είναι φυσικό να εξοντώνονται οι αδύναμοι» , έλεγε η ναζιστική προπαγάνδα. Πιο "κόσμια" μας το είπε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger