Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΕΜΠΝΕΥΣΜΈΝΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΉ ΑΚΡΟΔΕΞΙΆ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΌ BBQ;

Εμπνευσμένο από την Ισραηλινή ακροδεξιά το ρατσιστικό BBQ;Στιγμιότυπο από το φαγοπότι των Ισραηλινών ακροδεξιών τον Απρίλιο του 2017 έξω από τη φυλακή Ofer, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βρίσκονταν σε απεργία πείνας.

Του Ανδρέα Κοσιάρη
Μια ακροδεξιά οργάνωση με την επωνυμία «Ενωμένοι Μακεδόνες» προτίθεται να διοργανώσει εκδήλωση με ψήσιμο χοιρινού κρέατος και κατανάλωση αλκοόλ, έξω από το hotspot στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Και μπορεί ο ένας εκ των διοργανωτών, Δημήτρης Ζιαμπάζης, να δηλώνει σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ότι πρόκειται για έναν «πρωτότυπο και λίγο πιο ευρηματικό τρόπο διαμαρτυρίας», εμείς όμως θυμηθήκαμε ένα περιστατικό από το Ισραήλ, που έχει πολλές ομοιότητες με το ρατσιστικό happening των «Μακεδόνων».
Τον Απρίλιο του 2017, ο Παλαιστίνιος κρατούμενος στις Ισραηλινές φυλακές, Marwan Barghouti, ηγήθηκε μιας απεργίας πείνας που στο απόγειό της είχε την συμμετοχή 1.500 άλλων Παλαιστίνιων κρατουμένων, και με την οποία κατήγγειλαν τις απάνθρωπες συνθήκες στις Ισραηλινές φυλακές και τους περιορισμούς επικοινωνίας με δικηγόρους και μέλη των οικογενειών τους.
Μέλη μιας ακροδεξιάς συμμαχίας κομμάτων του Ισραήλ, της Εθνικής Ένωσης, διοργάνωσαν μια πολύ όμοια «εκδήλωση» με αυτήν που προτίθενται να διοργανώσουν και οι «Ενωμένοι Μακεδόνες», με ψήσιμο κρεάτων ακριβώς έξω από τη φυλακή Ofer, βόρεια της Ιερουσαλήμ.
Σκοπός των ακροδεξιών της Εθνικής Ένωσης ήταν να «γιορτάσουν την απεργία πείνας» και να «σπάσουν το πνεύμα» των απεργών, όπως είχαν δηλώσει τότε στην Jerusalem Post. Οι κρατούμενοι «θα απολαύσουν να αναπνέουν τον καπνό και θα υποφέρουν από τη μυρωδιά του κρέατος, και [εμείς θα] τους δείξουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε στα καπρίτσια τους».
Όπως ακριβώς και το μπάρμπεκιου των «Ενωμένων Μακεδόνων», έτσι και το αντίστοιχο της Ισραηλινής Εθνικής Ένωσης, υποτίθεται ότι στρεφόταν προς την κυβέρνηση. Δήλωνε τότε ο γενικός γραμματέας Ofir Sofer, «Καλώ την κυβέρνηση και τον επικεφαλής της να χειροτερεύσει τις συνθήκες [κράτησης] των τρομοκρατών».
Στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 αντίστοιχα, ο Δημήτρης Ζιαμπάζης λέει πως σκοπός είναι «να αναδείξουμε τον υποβιβασμό και την γκετοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής». Όμως ουσιαστικά πρόκειται για μια ακροδεξιά ρατσιστική επιχείρηση πρόκλησης και χλευασμού των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του «κέντρου φιλοξενίας» στα Διαβατά.
Βέβαια, οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί «ψήστες» είχαν το θάρρος να εκφράζουν ανοιχτά το μίσος τους, επιθυμώντας τον θάνατο των απεργών πείνας. «Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί δεν υπάρχει η θανατική ποινή για τους τρομοκράτες. Ευχόμαστε σε αυτούς τους τρομοκράτες καλή τύχη στην απεργία πείνας τους. Θα έπρεπε να την συνεχίσουν μέχρι το τέλος», δήλωνε ο επικεφαλής της νεολαίας της Εθνικής Ένωσης.
Οι Έλληνες ακροδεξιοί όμως, στις δημόσιες τουλάχιστον δηλώσεις τους, όπως αυτές του Δημήτρη Ζιαμπάζη, προσπαθούν να κρύψουν το μίσος τους πίσω από «ανησυχίες για την γκετοποίηση» και τη «μη αφομοίωση» των προσφύγων και μεταναστών, και πίσω από τον φόβο για υποθετικές «τρομοκρατικές ενέργειες και επιβολή του δικού τους τρόπου ζωής».
Πιθανόν να μην έχουν εμπνευστεί άμεσα από τους Ισραηλινούς ομοϊδεάτες τους, και το παρόμοιο ψηστήρι να αποτελεί ανεξάρτητη «σκέψη». Αλλά ας πάρουν ένα παράδειγμα από την, τουλάχιστον ειλικρινή, Ισραηλινή ακροδεξιά και ας δηλώσουν ευθαρσώς: «Τους μισούμε, προτιμούμε να πεθάνουν από το να βρίσκονται εδώ και θα τους κοροϊδέψουμε μπροστά στα μούτρα τους, με αυτά που η θρησκεία τους απαγορεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger