Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πρόβα ναυμαχίας στο Αιγαίο


Εκτός ορίων οι Τούρκοι με την προσομοίωση βύθισης πλοίου με τορπίλες υποβρυχίων 

Ρεπορτάζ Νίκος Ελευθερόγλου 

Σε μια απίστευτη πρόβα πολέμου (στο Αιγαίο ή στην Κύπρο) προχώρησε η Τουρκία, δημοσιοποιώντας τη μάλιστα προκλητικά! Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στο πλαίσιο άσκησης που πραγματοποίησε, τουρκικά υποβρύχια βύθισαν με τορπίλες παροπλισμένο πλοίο, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας όσα γίνονται σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ με τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας («Σαλαμίς»)!


Η άσκηση αυτή, που είχε την κωδική ονομασία «Προστατέψετε το “Μπαρμπαρός”», δείχνει τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην περιοχή σε περίπτωση που προχωρήσουν οι έρευνες των Κυπρίων στα οικόπεδα 10 και 7. Το σενάριο της νέας αυτής τουρκικής άσκησης προβλέπει την απομάκρυνση με τη χρήση… τορπιλών οποιουδήποτε σκάφους εμφανίζεται να «παρενοχλεί» το ερευνητικό - σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

Οπως αναφέρεται στην ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού: «Στο πλαίσιο εκπαίδευσης, τα ηρωικά πληρώματα των υποβρυχίων μας έβαλαν επιτυχώς με τορπίλη εναντίον παροπλισμένου πλοίου και το βύθισαν».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται όμως ούτε η περιοχή όπου εκτοξεύτηκε η τορπίλη και βύθισε ένα παροπλισμένο πλοίο ούτε βεβαίως η ημερομηνία, κάτι που είναι ασύνηθες, μια και η τουρκική τακτική είναι να αναφέρονται ημερομηνία, ώρα και ονομασία άσκησης.

Η λιτή αυτή τουρκική ανακοίνωση συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες και από βίντεο διάρκειας 47 δευτερολέπτων, που αναρτήθηκε στο «κανάλι» των τουρκικών Ε.Δ. στο YouTube και, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, εντάσσεται στον ψυχολογικό πόλεμο που ασκούν οι Τούρκοι αυτήν την περίοδο.

Απειλές Μπουλούτ

Την ίδια ώρα ο οικονομικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, ακόμη μία φορά απειλεί τη χώρα μας, υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του ότι θα καταστρέψουν την Ελλάδα σε περίπτωση που εμπλακεί στο «βρόμικο παιχνίδι» που παίζουν Κύπρος και Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Star» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο και προσθέτει: «Η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή πλευρά και το Ισραήλ, έπειτα από ένα βρόμικο παιχνίδι στη Μεσόγειο, νομίζουν ότι υποστηρίζονται από τους μεγάλους αδελφούς τους και γίνονται όργανο της ιμπεριαλιστικής τάξης» σημείωσε ο Μπουλούτ, προσθέτοντας ότι, αν έρθουν αντιμέτωποι με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, «είναι κατεστραμμένες».

Ο σύμβουλος του «σουλτάνου» κατέληξε στο άρθρο του γράφοντας: «Νομίζετε ότι ελληνική φρεγάτα μπορεί να διακινδυνεύσει να έρθει κοντά όταν βλέπει πλοία του τουρκικού ναυτικού; Κάποιοι ελπίζουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα γίνουν καλοί φίλοι και γείτονες, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Και όχι εξαιτίας μας, αλλά εξαιτίας τους» ανέφερε ο Μπουλούτ, απειλώντας ότι, εάν οι στόλοι των δύο χωρών προχωρήσουν σε εκτόξευση πυρών, θα είναι μία στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα». Στην ίδια λογική κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger