Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΛΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ. ΣΕ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΕΛΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΟΥΡΔΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ» ΤΟΥ HDP. ETOIMAZEI ΒΑΡΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ. ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ

andrianoupoli

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Δευτέρα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους και οι οποίοι συνελήφθησαν -σύμφωνα με μαρτυρίες- εντός του ελληνικού εδάφους μετά από καταδρομική επιχείρηση τουρκικού αποσπάσματος και όχι σε ελληνικό έδαφος, όπως επιμένουν ελληνικές και τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας και πιθανόν μέχρι τέλους Μαρίου αφού οι Τούρκοι κωλλυσιεργούν σκοίμως.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, ωστόσο από τουρκικά μέσα και Τούρκους κυβερνητικούς, αρχίζει να γίνεται λόγος για υπόθεση κατασκοπείας.
Οι συνήγοροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών υπέβαλαν ένσταση επί της προφυλάκισής τους, η οποία αναμένεται να εξεταστεί εντός της ημέρας. Στα δικαστήρια της Αδριανούπολης έχουν φτάσει ήδη και οι συγγενείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι έχουν ζητήσει να τους συναντήσουν.
Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet στην Αδριανούπολη για την κάλυψη της υπόθεσης βρίσκονται και «ξένοι δημοσιογράφοι», ενώ όπως επισημαίνεται στον τίτλο του ρεπορτάζ: «Οι ξένοι δημοσιογράφοι ετοιμάστηκαν, οι δικηγόροι ήρθαν… Αναμένεται η απόφαση». 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο Ελληνες δικηγόροι έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του υπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και τα έξοδα θα πληρώσει το υπουργείο Εξωτερικών.
goneis-stratiotikon
Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.
Τα σενάρια είναι δύο για την τύχη τους:
—Το πρώτο σενάριο και καλύτερο είναι αυτό της άμεσης απελευθέρωσης των στρατιωτικών, αφού τους επιβληθεί μια ποινή με αναστολή για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.
—Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου σήμερα το πρωί και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Αγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.  Και αυτό το σενάριο μπορεί να γραφτεί μόνο με παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν που θα ήθελε να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα και να απαιτήσει την απέλαση των 8 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στη χώρα μας. Αλλωστε, στην Τουρκία το θέμα αυτό είναι στην επικαιρότητα εδώ και δύο χρόνια καθώς ο Ερντογάν πιέζεται να κρατά σκληρή γραμμή και να απαιτεί από την Ελλάδα να τους απελάσει.
Αν ο τούρκος Πρόεδρος αποφασίσει να τραβήξει σε μάκρος την υπόθεση και να πιέσει την ελληνική πλευρά, τότε σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στην Τουρκία για άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανή μια κατηγορία περί κατασκοπείας.
Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούν οι Τούρκοι να «φυτέψουν» στοιχεία στα κινητά των δύο ενώ φέρεται να έχουν και βίντεο από κάμερες στα σύνορα όπου έχει καταγραφεί η διαδρομή της ελληνικής περιπόλου, όπως μεταδίδουν συστημικά ΜΜΕ.
 ΠΟΛΛΑ Ερωτηματικά
Ερωτηματικά για την ετοιμότητα αποφυγής «περίεργων» επεισοδίων από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν μετά το περιστατικό της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική περίπολο.
Πηγές με γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διατυπώνουν τον προβληματισμό τους( σύμφωνα με κρατικές αρχές) εξαιτίας της τροπής που πήρε ένα επεισόδιο που όπως λένε στο παρελθόν μπορεί να αντιμετωπιζόταν ως ρουτίνα. Αρκετές φορές παλαιότερα έχει συμβεί ελληνικά περίπολα να βρεθούν κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος ή τουρκικά αντίστοιχα στο ελληνικό. Τα περιστατικά όμως δεν γίνονταν γνωστά, εντός της ίδιας μέρας το θέμα λυνόταν με εκατέρωθεν συνεννοήσεις από τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές. Δεν υπήρχε δηλαδή ούτε κράτηση στρατιωτών σε φυλακές, όπως τώρα, ούτε δίκη.
Οι τωρινές συνθήκες όμως δεν είναι οι ίδιες, επισημαίνεται, «και αυτό θα έπρεπε να το έχουν λάβει υπόψιν τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και να έχουν δώσει τις απαραίτητες εντολές σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό».Από τη στιγμή που οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί παραμένουν στην χώρα μας και η Τουρκία ζητάει συνεχώς και επιτακτικά την επιστροφή τους, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα για αύξηση των προκλητικών ενεργειών από τη γείτονα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.  Επιπλέον, τονίζουν πως ο βαθμός ετοιμότητας και αποφυγής τέτοιων επεισοδίων στο Αιγαίο αλλά και στην ξηρά θα έπρεπε είναι ο μέγιστος δυνατός αυτό το διάστημα και λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, η Τουρκία να επιλέγει την όξυνση με στόχο να εμποδίσει την Ελλάδα να υποστηρίξει σθεναρά τα κυπριακά δικαιώματα.
Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ είναι στις ίδιες φυλακές και στην ίδια πτέρυγα με τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sonhaber οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης είναι «γείτονες» με τον Σ. Ντεμιρτάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger