Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά το μνημόνιο

Μόνο ο όψιμος ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά το μνημόνιο, είναι ο τίτλος της «Deutsche Welle» για τα όσα δήλωσε ο Τόμας Βίζερ στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» για την Ελλάδα.
Ο επί μια εξαετία επικεφαλής του EuroWorking Group δήλωσε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο».

Ο Τ. Βίζερ δήλωσε ακόμα ότι «μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως, οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν την Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη».
Αναφέρεται και στην περίοδο που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Βαρουφάκης και σημειώνει πως «αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Και αυτό, με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν, να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger