Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Τι κάνουμε για να μη χάσουμε το ακίνητό μας, μετά την κύρωση δασικού χάρτη


Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου - Πολεοδόμου Μηχανικού
baklatsi@yahoo.gr

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι Αποφάσεις της Διοίκησης με τις οποίες έγινε η μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,39% της χώρας, δηλαδή το 1/3 της χώρας. Οι περιοχές που κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες είναι: Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαϊα, Ηλεία, Κέρκυρα, Λακωνία, Μεσσηνία, Δράμα, Εβρος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Αττική, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πρέβεζα, Φλώρινα, Εύβοια, Λάρισα, Μαγνησία, Φθιώτιδα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης για κάθε περιοχή, ο δασικός χάρτης καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή για όλα τα τμήματα που αποτυπώνονται σε αυτόν.

Από τα στοιχεία των χαρτών προκύπτει ότι: οι δασικές εκτάσεις που κυρώθηκαν αποτελούν το 60% των χαρτών, ενώ οι μη δασικές αποτελούν το 40% περίπου των αναρτημένων περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες αγροτεμαχίων έχουν πλέον δασικό χαρακτήρα και όσοι δεν μπόρεσαν να καταθέσουν αντίρρηση, χάνουν την ιδιοκτησία τους.
Για την Μαγνησία ο Δασικός Χάρτης είναι σε ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου 2018 και αφορά όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, πλην αυτών που βρίσκονται εκτός των προ Καποδιστριακών Ο.Τ.Α.: Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου.
  • Μπορώ εκ των υστέρων να υποβάλω αντίρρηση;
Όχι. Σε περίπτωση μη άσκησης αντιρρήσεων εντός της προθεσμίας, ο χαρακτήρας της έκτασης είναι οριστικός, όπως φαίνεται στον κυρωμένο δασικό χάρτη και δεν αλλάζει.
  • Κυρώθηκε ο Δασικός Χάρτης, αλλά δεν συμφωνώ ότι το ακίνητο μου είναι δασική έκταση. Τι κάνω;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά των πράξεων κύρωσης δασικών χαρτών επιτρέπεται η άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αίτηση ακυρώσεως κατά του κυρωθέντος δασικού χάρτη δύναται να ασκήσει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παράλειψη να περιληφθεί σε αυτόν ορισμένη δασική εν γένει έκταση.
  • Τι προθεσμία υπάρχει για να προσφύγω στο δικαστήριο;
Η προθεσμία για την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διάρκεια 60 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του δασικού χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.)
  • Πώς μπορώ να πληροφορηθώ το περιεχόμενο του;
Ο κυρωμένος δασικός χάρτης αναρτάται σε ειδικό δικτυακό τόπο, καθώς επίσης κάθε πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του, από το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών της περιοχής του.
  • ·        Μπορώ να πουλήσω το χωράφι μου, που φαίνεται στον χάρτη ως δασικό;
Στα συμβόλαια που συντάσσουν οι συμβολαιογράφοι και αφορούν τις δασικές εκτάσεις, που περιλαμβάνονται στους κυρωμένους δασικούς χάρτες, υποχρεούνται να επισυνάπτουν σχετικό πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Δασών, στο οποίο θα μνημονεύεται ο δασικός χαρακτήρας.
Για τις «καθαρές περιοχές» αυτές δηλαδή που στο δασικό χάρτη φαίνονται ως αγροτικές, το συμβόλαιο συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα μηχανικού στο οποίο δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις δασικές εν γένει εκτάσεις.
  • ·        Το οικόπεδό μου φαίνεται στον κυρωμένο δασικό χάρτη ως δασική έκταση, ενώ βρίσκεται μέσα στον οικισμό. Μπορεί τώρα να διορθωθεί;
Ναι μπορεί να τροποποιηθεί ο κυρωμένος χάρτης, για να ενταχθούν σε αυτόν πράξεις της Διοίκησης (όπως τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, σχέδια πόλης, όρια οικισμού, κλήροι κ.λπ.), που από λάθος δεν εξαιρέθηκαν του δασικού χάρτη. Μπορεί όμως να γίνει και το αντίθετο, δηλαδή να ανακαλύψει το Δασαρχείο ότι μια έκταση υπάγεται στο δασικό νόμο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί και η Διοίκηση να αναμορφώσει εντοπισμένα τον δασικό χάρτη και να συμπεριλάβει και την έκταση αυτή. Ο θιγόμενος όμως θα έχει χάσει την προθεσμία αντιρρήσεων και δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία υποβολής παραπόνων σε αυτές τις περιπτώσεις.
 •          Επειδή τα έξοδα για το δικαστήριο είναι πολλά. Μπορούμε να κάνουμε ομάδα πολιτών κοινή αίτηση στο ΣτΕ;
Ναι μπορεί να γίνει μαζική προσφυγή στο ΣτΕ θιγομένων πολιτών, αρκεί οι λόγοι ακύρωσης να τεκμηριώνουν τις ίδιες αιτιάσεις.
  • ·        Εκανα αντίρρηση αλλά θέλω κι εγώ να προσφύγω στο ΣτΕ κατά του δασικού χάρτη. Μπορώ;

Βεβαίως, το δικαίωμα της προσφυγής το έχουν και όσοι πολίτεςέχουν καταθέσει αντίρρηση. Μάλιστα σε περίπτωση που δικαιωθούν από το δικαστήριο μπορούν να ανακαλέσουν την αντίρρηση και θα τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν.
  • Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του πολίτη στο ΣτΕ, ο δασικός χάρτης ακυρώνεται;
Σε περίπτωση έκδοσης ακυρωτικής δικαστικής απόφασης, εάν η ακύρωση αφορά ενέργεια ή παράλειψη που ανάγεται στο στάδιο της διαδικασίας των αντιρρήσεων, η υπόθεση παραπέμπεται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), εφόσον αυτή υφίσταται. Διαφορετικά η υπόθεση παραπέμπεται στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, το οποίο επιλαμβάνεται του θέματος.
  • Έκανα αντίρρηση. Πότε θα εξετασθεί αυτή, για να ξέρω τελικά αν μου ανήκει το χωράφι μου;
Οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν θα εξεταστούν από τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συγκρότησης. Ήδη το δασαρχείο ελέγχει την πληρότητα των φακέλων που έχουν υποβληθεί από τους πολίτες, προκειμένου οι επιτροπές να ξεκινήσουν άμεσα το έργο τους.
Η Επιτροπή θα αποφανθεί για τις αντιρρήσεις εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την διαβίβαση σε αυτήν των φακέλων αντιρρήσεων. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί έως δύο (2) μήνες το ανώτερο.
Προσοχή! Κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων δεν εξετάζονται θέματα ιδιοκτησίας, ούτε θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα του δημοσίου ή ιδιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger