Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Της ποτάσας φέτος για τα αυθαίρετα στις παραλίες μας ενημερώνει από τον βολο !

Σαφάρι για τα αυθαίρετα στις παραλίες


Πέραν της επιστράτευσης του ΣΔΟΕ στον «πόλεμο» κατά των αυθαιρεσιών και των καταπατήσεων στις ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει και στην αναμόρφωση της ίδιας νομοθεσίας για τη χρήση των δημόσιων εκτάσεων στις παραλιακές ζώνες. 

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Ξυδάκη, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι να τροποποιήσουμε τον ν. 2971 (σ.σ.: για τον αιγιαλό και την παραλία). Ήδη υπάρχει έτοιμο προσχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. 
Από το 2001 μέχρι το 2018 είναι πάρα πολλά τα χρόνια. Χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση. Δεν αρκούν μόνο οι υπουργικές αποφάσεις
»Έχουν γίνει και οι διεργασίες με το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι αυτήν τη στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι στα συναρμόδια υπουργεία. Σε ένα εύλογο διάστημα, λοιπόν, θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, για να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε τον συγκεκριμένο νόμο. Είναι ο ν. 2971/2001. Από το 2001 μέχρι το 2018 είναι πάρα πολλά τα χρόνια. Χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση. Δεν αρκούν μόνο οι υπουργικές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε χρόνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη ρύθμιση ζητημάτων όπως η αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, η αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση εντοπισμού καταπατήσεων και αυθαιρεσιών, ο καθορισμός ανταλλάγματος και στις περιπτώσεις παραχώρησης έργων στον αιγιαλό, η παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες, η απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.



Η κα Παπανάτσιου προχώρησε στην εξαγγελία για την επικαιροποίηση της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Ξυδάκη, ο οποίος στη δική του εισήγηση είχε κάνει λόγο για όργιο παρανομιών και αυθαιρεσιών στις περισσότερες παραλιακές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως οι περισσότερες παραλίες είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν τηρούν τους όρους της συμβάσεως παραχώρησης και εάν έχουν απλώσει τις πρόχειρες αυτές κατασκευές στην έκταση την οποία ορίζει ο νόμος. 



«Ουδείς τους ελέγχει και ουδείς μπορεί να προστατεύσει τον οποιονδήποτε παραθεριστή θέλει να απολαύσει την παραλία. Καταπατάται και το Σύνταγμα και η οποιαδήποτε καλώς νοούμενη τουριστική επιχειρηματικότητα» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, επικαλούμενος προσωπική του εμπειρία από τη Μύκονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger