Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Στον «αέρα» 200 επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και στη Μαγνησία

Οι επικουρικές συντάξεις του Νοεμβρίου έπρεπε να καταβληθούν από την περασμένη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΣΣΕΤΕ) στις 26/10 κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Διοίκησης της ΕΤΕ, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και αυθαίρετη η ολοσχερής διακοπή της επικούρησης από 16.000 συνταξιούχους πανελλαδικά. Πάντως, χθες το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Εκτιμάται πως μέχρι τις 18/01/2018 που προγραμματίστηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και την έκδοση οριστικής απόφασης, «παγώνει» οποιαδήποτε καταβολή επικουρικών συντάξεων της ΕΤΕ.
Μηνιαίες απώλειες εκατοντάδων ευρώ
Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, αφού οι απώλειες μεταφράζονται σε εκατοντάδες ευρώ για τις οικογένειες που πλήττονται από τις τελευταίες εξελίξεις. Κατά μέσο όρο κάθε επικουρική έφτανε τα 500 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι κρατήσεις ανέρχονταν στο 20% του συνολικού μισθού κάθε υπαλλήλου. Σε ετήσια βάση καταβάλλονται 14 επικουρικές, ενώ για όσους αποχώρησαν με διευθυντικές θέσεις η μηνιαία επικουρική άγγιζε και τα 1.000 ευρώ.
Οι τραπεζικοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) υπολογίζονται σε 20.000 σε όλη την Ελλάδα (περίπου 300 στη Μαγνησία). Από αυτούς οι 16.000 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, ενώ άλλοι 4.000 τραπεζικοί βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους. Οι τελευταίοι θίγονται γιατί πριν από 12 χρόνια, βάσει του Ν. 3371/2005 είχε προβλεφθεί η μεταφορά όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο τότε επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και νυν ΕΤΕΑ. Στον ΛΕΠΕΤΕ έμειναν λοιπόν να πληρώνουν εισφορές μόνο οι παλαιοί υπάλληλοι της Εθνικής, οι οποίοι όμως κινδυνεύουν να μην εισπράξουν το παραμικρό παρά τα μεγάλα ποσά που έχουν δει να τους παρακρατούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι ταμείο του Δημοσίου, αλλά ειδικός λογαριασμός παροχών, ο οποίος από το 1949 χορηγεί επικουρικές σε συνταξιούχους της Εθνικής. Από το 2005 μέχρι σήμερα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατέβαλλε το μερίδιό της στο Ταμείο με τη μορφή δανείου – χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, που ήταν αντίστοιχο μιας εργοδοτικής εισφοράς 9,5%, καλύπτοντας τα ελλείμματα που δημιουργούνταν και διογκώνονταν μετά το 2005 προκειμένου να μη θιγούν οι συντάξεις. Το θέμα έφτασε όμως σε επίπεδο τρόικας, καθώς, μετά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των πιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) διαπίστωσε ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της ΕΤΕ προς ένα ελλειμματικό ταμείο συνιστά αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, στον οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Άμεση λύση δεν υπάρχει στον ορίζοντα, ενώ η μόνη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, είναι η διάλυση του Ταμείου και η μεταφορά των υπαλλήλων της Εθνικής στο ΕΤΕΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει συμμετοχή της Τράπεζας στην κάλυψη του ελλείμματος που έχει προκύψει και προς το παρόν τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει…
Συνεδρίασε η Διαχειριστική Επιτροπή του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.
Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Διαχειριστική Επιτροπή του Λ.Ε.Π.Ε.ΤΕ και κατόπιν πρότασης του προέδρου των συνταξιούχων, Γιάννη Πορτούλα, αποφασίστηκε η καταβολή για τον μήνα Νοέμβριο, τουλάχιστον σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο ΣΣΕΤΕ στην ιστοσελίδα του. Βάσει αυτών των δεδομένων, η πληρωμή των επικουρικών θα γίνει εντός της εβδομάδας που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger