Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Επεκτείνεται το λιμάνι Λουτρακίου Γλώσσας

Το λιμάνι του Λουτρακίου στη Γλώσσα επεκτείνεται και χωροθετούνται νέα έργα και χρήσεις. Το νέο έργο η μελέτη του οποίου θα εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο περιλαμβάνει χρήσεις Επιβατικού Λιμένα, Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών και Καταφύγιο αλιευτικών σκαφών. Οι νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν έργα στον προσήνεμο μόλο, επέκταση προσήνεμου μόλου λιμένα, νέο κρηπίδωμα εξυπηρέτησης οχηματαγωγών και επιβατηγών, διαπλάτυνση κρηπιδώματος προσέγγισης, έργα στο αλιευτικό καταφύγιο, νέο κρηπίδωμα εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών με θωράκιση, νέο πλωτό προβλήτα εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών, νέο πλωτό εποχιακό προβλήτα από σκυρόδεμα, νέο βαθμιδωτό μέτωπο από σκυρόδεμα, έργα στο νέο τουριστικό καταφύγιο , νέο εσωτερικό μόλο με θωράκιση και νέος πλωτός προβλήτας εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών. Η δυναμικότητά του
μετά και τα προτεινόμενα νέα έργα θα είναι: Επιβατικός λιμένας εξυπηρέτησης πλοίων μέχρι και 125m. Καταφύγιο Τουριστικών σκαφών δυναμικότητας 98 σκαφών. Καταφύγιο αλιευτικών σκαφών δυναμικότητας 149 σκαφών.
Η προοπτική των έργων είναι σημαντική, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Σκιάθου και της Νότιας και Νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού της Σκοπέλου, δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές για την παροχή υπηρεσιών Τουριστικού καταφυγίου. Οι κύριες επιπτώσεις στο περιβάλλον, προέρχονται από τα ίδια τα σκάφη και συγκεκριμένα, τον θόρυβο που παράγουν από τη λειτουργία των μηχανών τους, τα απόβλητα από τη λειτουργία των μηχανών τους, τα υγρά απόβλητα από τους επιβάτες τους και τα στερεά απορρίμματα από τους επιβάτες. Ταυτόχρονα η προοπτική αναβάθμισης του λιμένα, θα αυξήσει γενικότερα την κυκλοφορία σκαφών στην περιοχή, ακόμα και σε δυσπρόσιτα μέρη με σημαντικά προβλήματα για τη διατήρηση της άγριας ζωής.
Το λιμάνι αποτελείται από δύο κυματοθραύστες, τον προσήνεμο μόλο μήκους 330 περίπου μέτρων και τον υπήνεμο μήκους 290 μ. περίπου, με κρηπιδώματα μεταξύ τους και με κρηπίδωμα εσωτερικά του βόρειου μόλου, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Η είσοδος του λιμανιού είναι στραμμένη προς τα νοτιοδυτικά, με άνοιγμα 250 μέτρα. Στο άκρο του προσήνεμου κυματοθραύστη του λιμένα υπάρχουν τρεις μικροί αντιπροσαμμωτικοί μόλοι. Η προστατευόμενη από τους κυματισμούς ζώνη που σχηματίζεται έχει εμβαδόν της τάξεως των 11.000 τ.μ. και είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αβαθής. Κρηπιδώματα έχουν κατασκευαστεί μόνο στην εσωτερική πλευρά του προσήνεμου κυματοθραύστη, όπου υπάρχει αποβάθρα επιφάνειας 25 X 95 μέτρων και στο κεντρικό του τμήμα της περιμέτρου της λιμενολεκάνης όπου απαντώνται τα μεγαλύτερα ωφέλιμα βάθη. Λόγω του προσανατολισμού των ανοιγμάτων της λιμενολεκάνης, το λιμάνι και το αλιευτικό καταφύγιο είναι ευπρόσβλητα από βορειοανατολικούς έως νοτιοανατολικούς κυματισμούς αλλά και βορειοδυτικούς έως και βόρειους κυματισμούς, λόγω περίθλασης περί του ακρομωλίου του προσήνεμου μόλου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου για το 2017, εκτός των Ε/Γ και Ο/Γ πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι, στο λιμάνι του Λουτρακίου έχουν άδεια 20 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, εκ των οποίων τα 3 είναι μεταφοράς ιχθύων και από τα υπόλοιπα 17, τα 4 είναι μεγάλου μεγέθους, ενώ τα υπόλοιπα 13 είναι μικρότερου μεγέθους με χρήση κυρίως παράκτιας αλιείας. Επίσης έχουν άδεια 60 ερασιτεχνικά σκάφη μικρού μεγέθους που χρησιμοποιούνται για αναψυχή ένα εκ των οποίων είναι τύπου ιστιοπλοϊκού. Τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι, χρησιμοποιούνται περίπου 15 θέσεις σε πλωτή εξέδρα, για την πρόσδεση ιστιοπλοϊκών σκαφών που χρησιμοποιούνται από εταιρεία ενοικίασης για ημερήσια ή εβδομαδιαία ταξίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger