Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Έχει χαθεί η «μπάλα»: Στέλνουν εφοριακούς και υπαλλήλους του ΣΔΟΕ να μάθουν πολεμικές τέχνες για να μπορούν… απρόσκοπτα να διενεργούν ελέγχους – Δείτε εικόνες


Σε «Ράμπο», στην κυριολεξία, του ΣΔΟΕ  ή των Εφοριών μετατρέπονται οι ελεγκτές των οικονομικών υπηρεσιών, αφού πλέον θα διδάσκονται πολεμικές τέχνες και τεχνικές αυτοάμυνας προκειμένου να μην φοβούνται ή να μπορούν να αντιμετωπίσουν ειδικές καταστάσεις κατά την διάρκεια ελέγχων σε επιχειρήσεις οι οποίες φοροδιαφεύγουν.

Τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα σε βάρος των εφοριακών έχουν αυξηθεί δραματικά. Πολλοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «μπράβους» της νύχτας ή έχουν δεχθεί εκβιασμούς και απειλές ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή με συνέπεια είτε να φεύγουν άπραγοι από τους χώρους ελέγχου, είτε δαρμένοι.
Μετά από παράπονα που έχουν γίνει επανειλημμένα και υπό τον φόβο να τιναχθεί ολόκληρη η υπηρεσία στον αέρα με τους υπαλλήλους να μην θέλουν να πάνε σε επιχειρήσεις να κάνουν ελέγχους (ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι καταργήθηκαν επιδόματα ή κόπηκαν μισθοί) αποφασίστηκε να γίνει εκπαίδευση στους ελεγκτές της εφορίας και του ΣΔΟΕ σε πολεμικές τέχνες και τεχνικές αυτοάμυνας υπό την καθοδήγηση του πρωταθλητή στην πάλη Μπάμπη Καλτσίδη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μαθήματα πολεμικών τεχνών την εβδομάδα, οι προπονήσεις γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και ήδη συμμετέχουν περίπου 40 εφοριακοί.
Η αυτοπροστασία των ελεγκτών κρίθηκε απαραίτητη μετά από διαμαρτυρίες τους όπου ανέφεραν ότι πολλές περιπτώσεις ελέγχου, ιδίως σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, κατέληξαν σε τραμπουκισμούς εις βάρος τους, χτυπήματα,  απειλές, ακόμη και σε κυνηγητό.
Οι ελεγκτές είχαν εκφράσει παράπονα στην υπηρεσία τους ότι πηγαίνουν απροστάτευτοι για φορολογικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, κι έτσι από πέρσι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναζητούσε μέτρα προφύλαξης.
Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει πλέον και την εκμάθηση λαβών πάλης, τεχνικών αποφυγής χτυπημάτων, γροθιών, ακόμη και μυστικών για το πώς μπορεί να ελευθερωθεί κάποιος από μια λαβή ακινητοποίησης. Δεν έχει γνωστοποιηθεί αν οι ελεγκτές της εφορίας ή του ΣΔΟΕ θα φέρουν και κάποιον εξοπλισμό για την αυτοάμυνα τους. Ίσως σε επόμενη φάση το πρόγραμμα να περιλαμβάνει και taser που θα απελευθερώνει ηλεκτρική ενέργεια ως «όπλο»προστασία των υπαλλήλων. 

Η όλη κατάσταση πάντως δείχνει πώς έχει χαθεί η «μπάλα» και ο έλεγχος. Από τη μία πλευρά το κράτος θέλει να βάλει χρήματα στα ταμεία και στέλνει υπαλλήλους να διενεργούν φορολογικούς ελέγχους χωρίς όμως να τους έχει διασφαλίσει και μία υποστήριξη σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας. Η «νύχτα» έχει γίνει «ζούγκλα», η έλλειψη αστυνόμευσης αυξάνεται όπως και η ασυδοσία.
Από την άλλη, ωστόσο, το γεγονός ότι το κράτος έχει γίνει συνέταιρος ή νταβατζής του κάθε επιχειρηματία, μικρού ή μεγάλου, με τους απίστευτους φόρους που επιβάλουν, βάζουν τους επιχειρηματίες στη διαδικασία να παρανομήσουν για να διασώσουν την περιουσία τους και όταν έρχονται τα πρόστιμα η αγανάκτηση χτυπάει «κόκκινο». Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την άσκηση βίας. Αυτή είναι καταδικαστέα. 
Έχει όμως δημιουργηθεί ένα κλίμα σφοδρής αγανάκτησης των πολιτών και όχι μόνο των επιχειρηματιών. Μην ξεχνάμε πώς οι εφοριακοί και οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ μπορούν πλέον με δικαστικό κλητήρα να εισβάλουν και στα σπίτια για να κάνουν ελέγχους αν διαπιστωθεί πώς τα δηλωθέντα δεν συνάδουν με το επίπεδο ζωής του κάθε πολίτη. Κι όλα αυτά μετά τις κατασχέσεις σπιτιών, ακινήτων και περιουσιών για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger