Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Σποράδες «Φάρος» ελπίδας στη Σκόπελο


Πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιεί ο Σύλλογος Υποστήριξης Καρκινοπαθών και Βαριά Ασθενών «Φάρος Σκοπέλου», που θα διαρκέσει έως την 31η Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο του οποίου γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών, με την ύπαρξη συντονίστριας του συλλόγου, σε καθημερινή βάση, πέντε μέρες την εβδομάδα. Ο σύλλογος στηρίζεται οικονομικά από συνδρομές μελών και δωρεές φίλων του συλλόγου, ενώ πρόσφατα επισυνάφθηκε συμφωνία συνεργασίας και στήριξης μεταξύ του «Φάρου Σκοπέλου» και της Μητροπόλεως Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων.

Ο «Φάρος Σκοπέλου» ιδρύθηκε το 2006 και είναι ένας σύλλογος υποστήριξης καρκινοπαθών και βαριά ασθενών, δηλαδή ανθρώπων που νοσούν από χρόνιες και προοδευτικές παθήσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή των ιδίων.
Σκοπός του συλλόγου αποτελεί η παροχή βοήθειας σε επίπεδο υποστηρικτικών υπηρεσιών τόσο σε ασθενείς, όσο και στις οικογένειες τους, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου για θέματα που άπτονται του καρκίνου και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών (π.χ. άνοια τύπου Alzheimer, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ), κι αυτό όχι μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών για θέματα πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου, αλλά και σε ό,τι αφορά την «απομυθοποίηση» και τον «αποστιγματισμό» της εν λόγω ασθένειας.
Εκτός όμως της ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, ο σύλλογος ευελπιστεί να έχει στο μέλλον τη δυνατότητα παροχής και εξειδικευμένων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών σε καρκινοπαθείς. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος αποτελεί η δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας (νοσηλευτής-ψυχολόγος ή/και κοινωνικός λειτουργός και πιθανά γιατρός ως εξωτερικός συνεργάτης) με εκπαίδευση στην ανακουφιστική φροντίδα ασθενών, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στα επίπεδα αυτά, σε σταθερή βάση.
Επίσης, στο πλαίσιο της ψυχολογικής υποστήριξης από τον σύλλογο, υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας μιας ομάδας υποστήριξης (support group), στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν καρκινοπαθείς (συγκεκριμένα, η ιδέα αφορά γυναίκες με καρκίνο του μαστού) οι οποίοι το επιθυμούν, θεωρώντας ότι το μοίρασμα της εμπειρίας και η δυνατότητα έκφρασης και αλληλοϋποστήριξης σε ένα πλαίσιο ομάδας ομότιμων, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, ενδυναμώνει και βοηθά το άτομο που νοσεί τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής ιδεών, πληροφοριών και πρακτικών τρόπων αντιμετώπισης και διαχείρισης της ασθένειας
Τέλος, στόχος για τον σύλλογο αποτελεί η εμπλοκή και η εκπαίδευση εθελοντών, οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικοί αρωγοί στο έργο του συλλόγου.
 Η εδραίωση του συλλόγου στο νησί της Σκοπέλου, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία της εξάπλωσης των υπηρεσιών του και στα άλλα νησιά των Β. Σποράδων, ιδιαίτερα στην Αλόννησο, όντας το πιο απομακρυσμένο από τα νησιά των Β. Σποράδων, αλλά και το πιο κοντινό στη Σκόπελο.
 Ο σύλλογος διοικείται από πενταμέλες διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο την κ. Μάγδα Πατσή, ενώ συντονίστρια του συλλόγου είναι η κ. Μαρία Καφαντάρη, ψυχολόγος, Msc κοινωνικής-κλινικής ψυχολογίας εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, εκπαιδευόμενη στην οικογενειακή θεραπεία.
 Το γραφείο του συλλόγου βρίσκεται στη Χώρα της Σκοπέλου, κάτω από το ΚΑΠΗ Σκοπέλου. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του «ΦΑΡΟΥ» είναι24240-22341 και το e-mail του farosskopelou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger