Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΣΥΡΙΑ Επικίνδυνη όξυνση από την επίθεση των ΗΠΑ


Στιγμιότυπο από την αμερικανική πυραυλική επίθεση σε «απευθείας μετάδοση» από συριακό φιλοκυβερνητικό σταθμό...
Στιγμιότυπο από την αμερικανική πυραυλική επίθεση σε «απευθείας μετάδοση» από συριακό φιλοκυβερνητικό σταθμό...
Αβέβαιες και ρευστές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί η πυραυλική επίθεση με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» από πλοία στη Μεσόγειο που διέταξε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία. Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν οι δεκάδες άμαχοι που σκοτώθηκαν την Τρίτη από τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, μακελειό που χρεώθηκε στην κυβέρνηση Ασαντ, κάτι που η ίδια και η Ρωσία αμφισβητούν και αποδίδουν το περιστατικό σε χτύπημα αποθηκών με χημικά, που είχαν οι τζιχαντιστές.
Αυτή η επίθεση ανοίγει νέο «κεφάλαιο» και οξύνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, τη σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή με την καπιταλιστική Ρωσία. Ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίστηκε στο σχετικό διάγγελμά του πως η επίθεση έγινε για να προστατευτούν «ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ». Είπε ακόμα πως η επίθεση ήταν «στοχευμένη» ώστε να αποτρέψει «μελλοντικές επιθέσεις» της κυβέρνησης Ασαντ με χημικά όπλα, δίχως καμία απολύτως έρευνα ή τεκμηρίωση, όπως άλλωστε έχουμε δει και στο παρελθόν από προκατόχους του.
Είναι άγνωστο για την ώρα αν η επίθεση αυτή θα έχει και συνέχεια. Πάντως η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, είπε προχτές βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στη Συρία αλλά ελπίζουν πως «δεν θα χρειαστεί».

Αντικειμενικό γεγονός η όξυνση των αντιθέσεων
Δορυφορική φωτογραφία που έδωσε προχτές το Πεντάγωνο μετά την πυραυλική επίθεση σε βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας
Public Domain
Δορυφορική φωτογραφία που έδωσε προχτές το Πεντάγωνο μετά την πυραυλική επίθεση σε βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας
Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις, η κίνηση Τραμπ επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω του και εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που δείχνει απροκάλυπτα να τον αμφισβητεί ή και να σαμποτάρει ακόμα και την πλήρη σύνθεση της κυβέρνησής του, και πολύ περισσότερο τις διαφαινόμενες προθέσεις του για αποκλιμάκωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Παρόμοιες σκέψεις έκανε το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας (σε προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) πως «χρειάστηκε στη μηχανή εξουσίας στις ΗΠΑ μόλις 10 βδομάδες για να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ». Και ο ίδιος συνέχισε: «Αναλαμβάνοντας αυτή τη στρατιωτική δράση (σ.σ. στη Συρία), η αμερικανική κυβέρνηση απέδειξε την ακραία εξάρτησή της από τη γνώμη του κατεστημένου της Ουάσιγκτον, το οποίο ο νέος Πρόεδρος επέκρινε τόσο σθεναρά κατά την ομιλία που εκφώνησε στην τελετή ορκωμοσίας».
Ωστόσο, τέτοιες αναλύσεις κρύβουν το αντικειμενικό γεγονός ότι παρ' όλες τις αρχικές δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας υπό τον Τραμπ για συνεννόηση με τη Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας, τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή είναι ισχυρά και διεκδικούν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατάστασης. Δηλαδή η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αντιθέσεων δεν είναι ζήτημα προθέσεων και επιθυμιών, αλλά ζήτημα σύγκρουσης αντικειμενικών συμφερόντων.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε την αμερικανική επίθεση, σημειώνοντας πως έγινε δίχως να έχει προηγηθεί στοιχειώδης έρευνα, δίχως αποδείξεις σε βάρος της συριακής κυβέρνησης. Πως συνιστά, ως εκ τούτου, κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων (τα οποία οι ΗΠΑ και επί προεδρίας Ομπάμα είχαν καταπατήσει, στήνοντας βάσεις και πραγματοποιώντας χερσαίες επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, με βασικούς εταίρους τους Κούρδους των δυνάμεων YPG και SDF).
Επίσης ανεστάλη το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2015, δημιουργώντας δίαυλο επικοινωνίας ώστε να αποφευχθούν τυχόν θερμά επεισόδια και συγκρούσεις κατά τις επιχειρήσεις αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στη Συρία. Η εξέλιξη αυτή όντως θορύβησε (όπως φάνηκε το βράδυ της Παρασκευής) το Πεντάγωνο, με τον εκπρόσωπό του να ζητά άμεσα τη συνέχιση αυτής της επικοινωνίας.
Επιπλέον, διέταξε τον απόπλου της φρεγάτας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» στη Μεσόγειο, για μετάβαση στη ρωσική βάση που βρίσκεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, στο πλαίσιο «μακράς αποστολής». Ακολούθως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ενίσχυση της συριακής αεράμυνας, ώστε να προστατευτούν επαρκώς οι υποδομές της χώρας.
Η κίνηση Τραμπ προκάλεσε επίσης την αύξηση της υποστήριξης ηγετών σύμμαχων χωρών στο ΝΑΤΟ, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, και άνοιξε την «όρεξη» σε ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, που απαίτησαν «συνέχεια στη στρατιωτική δράση» των ΗΠΑ, ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ και «εναλλακτική κυβέρνηση». Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και η Χίλαρι Κλίντον, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και υποψήφια των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Πάντως ξεχωρίζει η αντίδραση της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου και υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ότι «ξαφνιάστηκε» με την κίνηση Τραμπ και ότι δεν θέλει να δει «να επαναλαμβάνεται το σενάριο της ενίσχυσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού και των τρομοκρατών, που είδαμε στο Ιράκ και τη Λιβύη».
Μήνυμα και προς την Κίνα
Δεν πρέπει επίσης να θεωρείται τυχαία η χρονική συγκυρία που επέλεξε ο Πρόεδρος Τραμπ προκειμένου να εξαπολύσει την πυραυλική επίθεσή του στη Συρία: Εγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής, μερικές ώρες από την έναρξη της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο φιλοξένησε στην πολυτελή εξοχική του έπαυλη στο Μαρ Α Λάγκο της Φλόριντα. Δεν περνά επίσης απαρατήρητη η επιλογή του Κινέζου Προέδρου να μην αποδοκιμάσει, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, την πυραυλική επίθεση του Τραμπ στη Συρία, και την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποσιώπησε τελείως το συγκεκριμένο γεγονός, δίνοντας αντ' αυτού βαρύτητα στην επίθεση με χημικά της 4ης Απρίλη στο Ιντλίμπ.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κουβάρι των εξελίξεων στη Συρία, για μία ακόμη φορά, περιπλέκεται επικίνδυνα. Συμπαρασύροντας, βεβαίως, σε αυτόν τον «κυκεώνα» και τη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί δυναμικά την εμπλοκή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, για λογαριασμό της αστικής τάξης, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της, εκθέτοντας τα λαϊκά στρώματα σε νέους κινδύνους.
Γι' αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία η πρωτοβουλία του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, να δυναμώσει και μπροστά στο γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς η πάλη του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, όπου ελλιμενίστηκαν και πολεμικά πλοία που εξαπέλυσαν τους πυραύλους κατά της Συρίας, για την απεμπλοκή της χώρας από τα νέα μακελειά που ετοιμάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger