Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ε, λοιπόν δεν θα περάσει τόσο απλά, «κύριε» Στουρνάρα!


Του Αναστάσιου Κώνστα


Όσα λέει ο διοικητης της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας περί κατάργησης της συμμετοχής του κράτους στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ενίσχυσης του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, περιλαμβάνονται ως κατευθυντήριες γραμμές ήδη από το 1ο μνημόνιο. Πιο μνημονιακός πεθαίνεις...

Ουσιαστικά προαναγγέλλει το προδιαγεγραμμένο μέλλον, αν δεν αντιδράσουμε. Το μέλλον αυτό προβλέπει ουσιαστικά σύνταξη μόνο για τους έχοντες και πενιχρά επιδόματα επιβίωσης (;) για όλους τους υπόλοιπους.

Προοιωνίζεται το τέλος του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του κράτους δικαίου, όπως ακριβώς είχα επισημάνει σε σχετική εκδήλωση του ΔΣΑ ήδη από το καλοκαίρι του 2014.

Αν, όμως, πρόκειται να καταργήσουμε το κοινωνικό κράτος δικαίου και σ' αυτόν τον τομέα, τότε τι χρειαζόμαστε τα κράτη; Κράτη και γενικά οργανωμένες κοινωνίες δημιουργήσαμε, επειδή είχαμε αντιληφθεί ότι ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη και συλλογική ασφάλεια. Ήδη από τότε που ζούσαμε σε σπηλιές, επινοήθηκε ένας καταμερισμός εργασιών επιβίωσης, βάσει του οποίου άλλοι κυνηγούσαν, άλλοι καλλιεργούσαν, άλλοι μαγείρευαν και κάποιοι παρέμεναν ως φύλακες στη σπηλιά, για να μην τους κατασπαράξουν οι αρκούδες και τα λιοντάρια.

Στα σύγχρονα κράτη, αν αφαιρεθεί από το όλο σκεπτικό το κοινωνικό κράτος δικαίου, δηλαδή η συλλογική αλληλεγγύη, επιβιώνει μόνο ο μηχανισμός άμυνας της κοινωνίας, δηλαδή ένας φύσει κατασταλτικός μηχανισμός. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τα ΜΑΤ να χτυπούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό συνταξιούχους, δηλαδή τους πατεράδες τους...

Αυτό το όλως πρωτόγονο σχήμα, που δεν υπολογίζει καθόλου τον παράγοντα άνθρωπο και την αρχή του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προβάλλει τώρα ο απολίτιστος κύριος Στουρνάρας. Τρανή απόδειξη ότι τα πτυχία δεν κάνουν τον άνθρωπο, ούτε τον επιστήμονα.

Ξεδιάντροπος εκπρόσωπος της σύγχρονης απανθρωπιάς της οικονομικίστικης θεώρησης του κόσμου άδραξε την ευκαιρία, για να μας προϊδεάσει τι μας περιμένει, αν δεν ανατρέψουμε όλα τα φερέφωνα του σύγχρονου ναζισμού.

Δεν είναι ζήτημα προσώπων φυσικά. Ο Στουρνάρας κάνει απλά αυτό, για το οποίο πληρώνεται. Το θέμα είναι να το εκλάβει ως δήθεν δεδομένο η εξουθενωμένη κοινωνία και να περάσει χωρίς αντιδράσεις.

Ε, λοιπόν δεν θα περάσει τόσο απλά, «κύριε» Στουρνάρα. Η κοινωνία, ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι σας και θα αντιδράσει με νομοτελειακή βεβαιότητα. Απλά φροντίστε να είστε αλλού, όταν αντιδράσει, διότι το προϊόν αυτής της αντίδρασης δεν θα αρέσει ούτε σε εσάς, ούτε σε πορτοσάλτες, ούτε σε αδώνιδες, ούτε σε τσίπρες.

Όσο η δικαιοσύνη σας ανέχεται και δεν επιτελεί τον ρόλο του απορροφητήρα των κοινωνικών συγκρούσεων, τόσο θα κινδυνεύετε. Μελετήστε λίγο τη Γαλλική Επανάσταση και θα καταλάβετε.
Είναι θέμα χρόνου (2019 ή 2020) να αντιληφθούν και οι εφησυχασμένοι συνταξιούχοι τι τους περιμένει. Αν αντιδράσουν εγκαίρως μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, μπορούμε σίγουρα να το αποτρέψουμε.

Η ισχύς εν τη ενώσει.

Πηγή: dromosanoixtos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger