Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΣΥΡΙΑ Σχέδια «στρατιωτικής δράσης» εξετάζει ο Τραμπ

Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος απαιτεί τη διενέργεια διεθνούς, αμερόληπτης έρευνας για το μακελειό στο Ιντλίμπ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Την αξιοποίηση του μακελειού της 4ης Απρίλη με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ συνέχισαν και χτες να αξιοποιούν κυρίως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν απώτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Τα σχέδιά τους ωστόσο φαίνεται πως επί του παρόντος προσκρούουν κυρίως στη στάση της Ρωσίας, που προτείνει σε αυτή τη φάση τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας, προκειμένου να εξακριβωθεί τι και ποιος οδήγησε στο θάνατο δεκάδες αμάχους, μεταξύ των οποίων πάνω από 25 παιδιά και βρέφη.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομάδα βουλευτών του Κογκρέσου (προτού αναχωρήσει για την έπαυλή του στη Φλόριντα) περί ενός πιθανού σχεδίου «στρατιωτικής δράσης στη Συρία». Το σχέδιο αυτό φέρεται πως συζητά κυρίως με τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις, την κρίση του οποίου (όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου CNN) εμπιστεύεται. Οι πληροφορίες του CNN ανέφεραν πως «είναι έτοιμοι αμερικανικοί πύραλοι Τόμαχοκ και αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη» σημειώνοντας εντούτοις πως η απόφαση για δράση δεν έχει ακόμη ληφθεί... Βεβαίως, κάτι τέτοιο είναι πολλαπλώς επικίνδυνο. Είτε αποφασιστεί μία «συμβολική» αεροπορική επιχείρηση σε βάρος της συριακής πολεμικής αεροπορίας, είτε μία ευρύτερη εκστρατεία «καθήλωσης των συριακών πολεμικών αεροσκαφών» (όπως π.χ. πρότειναν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ). Είναι γνωστό πως Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αεροπλάνα βρίσκονται σε πολλές συριακές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις. Τυχόν χτύπημα των ΗΠΑ είναι πιθανό να κλιμακώσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και να οξύνει τον πόλεμο που ταλανίζει τον συριακό λαό πλέον εδώ και έξι χρόνια.
Υπέρ «στρατιωτικής» απάντησης στον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ είναι και η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χτες βράδυ τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πιέζοντας για τέτοια «λύση». Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε πως είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε, πριν διεξαχθεί διεθνής έρευνα. Αφορμή έδωσαν οι πρότερες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, πως τάχα είναι 100% σίγουρος ότι ο Ασαντ διέταξε την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ. Κατά τ' άλλα, Πούτιν και Νετανιάχου αναφέρθηκαν στην ανάγκη «κλιμάκωσης των προσπαθειών παγκοσμίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας»...
Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τη μη έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την επίθεση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, την οποία χαρακτήρισε «βάρβαρη» και «έγκλημα πολέμου».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ επανέλαβε πως η υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου στον Σύρο ομόλογό του δεν είναι «ανεπιφύλακτη», πως ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας προτού ο ΟΗΕ αναλάβει οποιαδήποτε δράση σε σχέση με την επίθεση στο Ιντλίμπ. «Δεν είναι σωστό να πούμε ότι η Μόσχα μπορεί να πείσει τον κύριο Ασαντ να κάνει ό,τι θέλει η Μόσχα. Αυτό είναι εντελώς λάθος» είπε ο Πεσκόφ. Τόνισε πως Μόσχα και Δαμασκός «απολαμβάνουν σχέσεις συνεργασίας και ανταλλάσσουν απόψεις με αμοιβαία υποστήριξη», καταλήγοντας: «Ο Πρόεδρος Ασαντ και ο συριακός στρατός είναι η μόνη πραγματική δύναμη στη Συρία που μπορεί να αντισταθεί στους τρομοκράτες στο έδαφος».
Ερευνα από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων
Ο Διεθνής Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Οπλων ανακοίνωσε χτες βράδυ πως ξεκίνησε επαφές με τη συριακή κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την έρευνα της επίθεσης στο Ιντλίμπ. «Η Τεχνική Γραμματεία συλλέγει και αναλύει πληροφορίες για την επίθεση της 4ης Απρίλη στο πλαίσιο έρευνας», ανέφερε ανακοίνωση, δίχως να διευκρινιστεί εάν έχει μεταβεί επιτόπου κλιμάκιο επιθεωρητών του οργανισμού.
Νωρίτερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ σημείωσε πως θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για τα γεγονότα στο Ιντλίμπ από αμερόληπτη αποστολή πραγματογνωμόνων, τονίζοντας ότι θα πρέπει αυτή να ξεκινήσει από τη Συρία και όχι από την Τουρκία. Αφορμή για αυτή τη δήλωση ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Υγείας πως διενέργησε αυτοψία σε θύματα της επίθεσης, διαπιστώνοντας πως βρήκε ίχνη του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν.
Ο Μοάλεμ υποστήριξε (όπως προχτές το ρωσικό υπουργείο Αμυνας) πως συριακή αεροπορική επιδρομή έπληξε μια αποθήκη χημικών όπλων τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» που συμμετέχει στον συνασπισμό «Ταχρίρ αλ-Σαμ». «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ο συριακός αραβικός στρατός δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτού του είδους τα όπλα εναντίον του λαού μας και εναντίον των παιδιών μας, ούτε καν εναντίον των τρομοκρατών που σκοτώνουν τον λαό μας», τόνισε.
Είπε επίσης ότι βλέπει να υπάρχει βάση για ενδεχόμενη «συνεννόηση» με τις κουρδικές οργανώσεις, τονίζοντας πως οι Κούρδοι θέλουν να παραμείνουν τμήμα της Συρίας. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συνεννόηση μαζί τους μετά την ολοκλήρωση της μάχης κατά της τρομοκρατίας», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger