Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Βόρεια Κορέα: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αν το θέλει ο Τραμπ

tromazei-ti-diethni-koinotita-i-kontra-tou-tramp-me-ton-kim

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι επίκειται ακόμη μια πυρηνική δοκιμή από τη Β. Κορέα μέσα στο σαββατοκύριακο και εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.Κλιμακώνεται η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμφανίζονται αποφασισμένες να προβούν ακόμη και σε χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Βορείου Κορέας, η οποία με την σειρά της απειλεί να συντρίψει τις αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση που εξαπολύσουν επίθεση.

Tο κομμουνιστικό καθεστώς έχει προαναγγείλει για ένα “μεγάλο γεγονός” το οποίο επίκειται και οι αμερικανοί φοβούνται ότι αυτό θα είναι μια νέα πυρηνική δοκιμή, την έκτη κατά σειρά, η οποία δεν αποκλείεται να συμβεί και μέσα στο σαββατοκύριακο. Η αμερικανική πολεμική μηχανή υπό τον Ντόναλντ Τραμπ είναι σε πλήρη λειτουργία με τον αμερικανό πρόεδρο να προχωρά τις τελευταίες ημέρες σε μια πρωτοφανή επίδειξη πυγμής. Μετά τους 59 Τόμαχοκ στη Συρία, ήρθε η ρίψη της μεγαλύτερης μη πυρηνικής βόμβας που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, της λεγόμενης «μητέρας των βομβών», εναντίον του ISIS στο Αφγανιστάν, δημιουργώντας ένα νέο απρόβλεπτο σκηνικό και προκαλώντας αμηχανία και ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ. Κι αυτό ενώ το NBC επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος δεν θα διστάσει να δώσει το πράσινο φως και για επίθεση στην Βόρεια Κορέα αν το καθεστώς της Πιονγιάνγκ προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή.

Β. Κορέα: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αν το θέλει ο Τραμπ 

Τα tweets του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» ενός «φαύλου κύκλου» εντάσεων στη χερσόνησο της Κορέας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Assosicated Press ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας.

Αν οι ΗΠΑ δείξουν οποιοδήποτε σημάδι «απερίσκεπτης» στρατιωτικής επιθετικότητας, τότε η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να εξαπολύσει δική της προληπτική επίθεση. Ο αντιπρόεδρος Hang Song Ryol είπε πως η Πιονγκγιάνγκ έχει καταλήξει ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι «πιο φαύλη και πιο επιθετική» απ’ ότι αυτή του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε «ποιότητα και ποσότητα» και είπε πως η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να πάει σε πόλεμο αν αυτό θέλει ο Τραμπ

Στρατιωτικές κινήσεις

Το βράδυ της Πέμπτης ο αμερικανός πρόεδρος έκανε μια αμφίσημη δήλωση, λέγοντας από την μία ότι το πρόβλημα με την Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπιστεί και ταυτόχρονα εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα βοηθήσει στην λύση. «Η Βόρεια Κορέα είναι ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Άρχισα να συμπαθώ και να σέβομαι τον πρόεδρο Σι. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει πολύ σκληρά», είπε ο Nτόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα πάντως με το αμερικανικό δίκτυο NBC, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε ακτίνα βολής δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή της Κορεατικής χερσονήσου, το ένα εκ των οποίων είναι σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το NBC προσθέται ότι τα δύο πλοία είναι ικανά να εκτοξεύσουν συμβατικούς πυραύλους Τόμαχοκ. Παράλληλα στην περιοχή κατευθύνεται το αεροπλανοφόρο Κάρλ Βίνσον.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC. Αρκέστηκε απλώς να απαντήσει ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια». «Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της. «Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Κιμ απειλεί να χτυπήσει πρώτος

Την περασμένη Τετάρτη το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε ότι εάν υπάρξουν έστω και ενδείξεις για επικείμενη στρατιωτική δράση εκ μέρους των ΗΠΑ, θα εξαπολυθεί επίθεση και μάλιστα με πυρηνικά όπλα.
Την Παρασκευή οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, απείλησαν ότι θα “συντρίψουν αδίστακτα” τις ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να επιτεθεί. “Οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν, “ μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Τι θα κάνει η Κίνα

Αγνωστο παραμένει προς το παρόν το τι θα πράξει η Κίνα, μια χώρα την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αγνοήσει. Το Πεκίνο έχει τηρήσει επιφυλακτική στάση έναντι κάθε σκέψης για δυναμική αντίδραση, αλλά ακόμη και στην προοπτική επιβολής νέων εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν. 
Πάντως, την Παρασκευή το μεσημέρι ο εθνικός αερομεταφορέας της Κίνας, Air China ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της από το Πεκίνο προς την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ από αργά το βράδυ. Όπως έγινε γνωστό, ωστόσο, οι λόγοι της αναστολής αφορούν τη χαμηλή ζήτηση. 

Ηρεμία με... λουλούδια στην Πιονγιάνγκ

Το κλίμα στην πρωτεύουσα του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Οι Βορεικορεάτες άφησαν την Παρασκευή μπουκέτα με λουλούδια κάτω από τα πορτρέτα του θεμελιωτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ, επιδεικνύοντας ηρεμία, παρά τις φήμες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας νέας πυρηνικής δοκιμής και το ενδεχόμενο ενός επιθετικού πλήγματος από τις ΗΠΑ.
Η 105η επέτειος από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας είναι το Σάββατο, ενώ τιμάται ως η “Ημέρα του Ήλιου” στη Βόρεια Κορέα.
Πρόκειται για την πιο σημαντική επέτειο και το καθεστώς συχνά εκμεταλλεύεται πολιτικά τις επετείους, πραγματοποιώντας επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.
Παρά την ελαφρά βροχόπτωση στην Πιονγιάνγκ, οι άνθρωποι άφησαν σήμερα λουλούδια περνώντας μπροστά από τα πορτραίτα του μεγάλου ηγέτη κι αναμένοντας τον επίσημο αυριανό εορτασμό της “Ημέρας του Ήλιου.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger