Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Συρία: Ο εμφύλιος πόλεμος προκαλεί την πρώτη ανάληψη από την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων

SHUTTERSTOCK
Οι σπόροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν δείγματα σιταριού, κριθαριού και χόρτων κατάλληλων για ξηρές περιοχές, ζητήθηκαν από το Διεθνές Κέντρο Γεωργικών Ερευνών σε Ξηρές Περιοχές (ICARDA), για να αντικαταστήσει τους σπόρους σε μια τράπεζα κοντά στην συριακή πόλη του Χαλεπίου που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ έχει σχεδιαστεί για την προστασία των σπόρων 820.619 φυτών σε περίπτωση μαζικής καταστροφής του περιβάλλοντος, ασθενειών, πυρηνικού πόλεμου, ή κάποιας σύγκρουσης αστεροειδούς.
Δυστυχώς, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Συρίαπροκάλεσε για πρώτη φορά μία ανάληψη από το πολύτιμο περιεχόμενό της.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, μία σύγκρουση που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια και έξι μήνες, έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει μία κρίση προσφύγων στην Ευρώπη, και προετοίμασε το έδαφος για το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Υπολογίζεται ότι περίπου 11 εκατομμύρια Σύριοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι σπόροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν δείγματα σιταριού, κριθαριού και χόρτων κατάλληλων για ξηρές περιοχές, ζητήθηκαν από το Διεθνές Κέντρο Γεωργικών Ερευνών σε Ξηρές Περιοχές (ICARDA), για να αντικαταστήσει τους σπόρους σε μια τράπεζα κοντά στην συριακή πόλη του Χαλεπίου που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. Μία τέτοια αίτηση είναι δικαίωμα όλων όσων έχουν συμβάλει στη δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων.
Το κέντρο ζητά πίσω σχεδόν 130 από τα 325 κουτιά που είχε στείλει στην τράπεζα, τα οποία περιέχουν 116.000 δείγματα. Οι σπόροι θα αποσταλούν μόλις συμπληρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα.
«Η προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη με αυτόν ακριβώς τον τρόπο είναι ο σκοπός της Παγκόσμιας Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ» δήλωσε ο Μπράιαν Λάινοφ, εκπρόσωπος του ιδρύματος που είναι υπεύθυνο για την υπόγεια αποθήκευση των σπόρων σε ένα νορβηγικό νησί 1.300 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger