Τρίτη 4 Απριλίου 2017

«Ορφανό και μόνο» το Κ.Υ. Σκιάθου

Ενας γιατρός και ένας οδηγός ασθενοφόρου νυχτερινή βάρδια στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Όποτε τυχαίνει περιστατικό βραδινές ώρες, το Κέντρο Υγείας μένει... «ορφανό και μόνο». Όπως συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ο γιατρός επιμελητής Α΄ που είχε βάρδια τη νύχτα, γύρω στις 12 το βράδυ δέχτηκε τηλεφώνημα από οικογένεια του νησιού για επείγον περιστατικό.

Μαζί με τον οδηγό του ασθενοφόρου έσπευσαν να μεταβούν στο σπίτι του ασθενή. Πίσω όμως στο Κέντρο Υγείας δεν έμεινε κανείς, αφού εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, δεν υπήρχε κανείς άλλος στη βάρδια. Η απουσία τους από το Κέντρο Υγείας διήρκησε περίπου μισή ώρα. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να επιστρέψουν στο Κέντρο Υγείας, ευτυχώς δεν ζήτησε κανείς άλλος ιατρική συνδρομή. Αντιλαμβάνεται ωστόσο κανείς τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν χρειαζόταν κάποιος βοήθεια και μετέβαινε στο Κέντρο Υγείας για να αναζητήσει γιατρό και θα αντίκριζε … το κενό.
Παρόμοια περιστατικά καταγράφονται κάθε μήνα αρκετά στο ημερολόγιο καθημερινής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας του μεγαλύτερου από τα τρία νησιά των Σποράδων, ως απόρροια της υποστελέχωσης στην περίπτωση της Σκιάθου, κυρίως σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό και επικουρικό προσωπικό.
Η έλλειψη προσωπικού τείνει να γίνει πλέον ένα με την καθημερινότητα του Κέντρου Υγείας. Εδώ και χρόνια, παρά τα δεκάδες υπομνήματα, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, τις επερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή και τις οχλήσεις στο Υπουργείο Υγείας, η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια.
Στο Κέντρο Υγείας απασχολούνται μία μόνο νοσηλεύτρια που κάνει μόνο πρωινά και δύο μαίες: η μία απασχολείται το πρωί και η δεύτερη, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα, το απόγευμα. Στη δύναμη του Κέντρου Υγείας ανήκουν και δύο οδηγοί ασθενοφόρων, επικουρικό προσωπικό, ο ένας μόνιμα σε νυχτερινή βάρδια μετά από αίτημα των ίδιων των γιατρών που θέλουν να είναι σε ετοιμότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν σοβαρά περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, υπηρετούν τέσσερις μόνιμοι γιατροί, από τους οποίους ο ένας κάνει εφημερίες και στον Βόλο, καθώς και τρείς αγροτικοί γιατροί (ο τρίτος ανέλαβε πρόσφατα).
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger