Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Συμφωνία στη Μάλτα για περικοπές 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020 - Επιστρέφουν οι θεσμοί

ΜΑΛΤΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. O Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» και ανακοίνωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό.

«Με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τη στρατηγική, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Έχουμε μία συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα, το χρονοδιαγράμμα και το μέγεθος. Τις επόμενες ημέρες θα ρυθμιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε και το σχέδιο συμφωνίας που είχε δημοσιεύσει η «Κ» λέγοντας πως η συμφωνία με την οποία θα επιστρέψουν οι θεσμοί κινείται στη βάση των συμφωνηθέντων της περασμένης Τρίτης, δηλαδή εφαρμογή των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020. Τόνισε μάλιστα ότι υπό την αίρεση πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα.
«Θεσμοί και ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να φτάσουν σε τεχνική συμφωνία το ταχύτερο δυνατό, μόλις επιτευχθεί συμφωνία το Eurogroup θα εξετάσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και το ζήτημα του χρέους», πρόσθεσε επίσης. Τέλος είπε πως μια συμφωνία θα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και πρέπει να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό».
«Ηρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία της Ελλάδας και δεν επιτρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και αύξηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξισορροπημένη», καθώς όπως είπε, δίνουμε ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα επιτρέψει στην ελληνική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Προβλήματα που ήταν δύσκολο να επιλυθούν. Δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Πρέπει να μπουν οι τελικές πινελιές για μία ξεκάθαρη και τελική συμφωνία».
Στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια θετική αύρα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα». Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας.
Το κλίμα είχε βαρύνει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες καθώς το ΔΝΤ άνοιξε θέμα λήψης μέτρων από το 2018, αντί του 2019. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και την αξιοπιστία του «κόφτη» ο οποίος θα διορθώσει ενδεχόμενη αστοχία έναντι του στόχου. Κατά το Ταμείο, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ, επομένως απαιτούνται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, η Γερμανία θέλει να είναι όλοι οι θεσμοί σε κοινή γραμμή όσον αφορά τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως υποδεικνύει εμμέσως υιοθέτηση των θέσεων του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger