Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Νέα θεραπεία χωρίς εγχείρηση για τον προστάτη

Η Επαναστατική μέθοδος θεραπείας γίνεται με εμβολιασμό και δεν έχει τις δυσάρεστες παρενέργειες της επέμβασης
Η Επαναστατική μέθοδος θεραπείας γίνεται με εμβολιασμό και δεν έχει τις δυσάρεστες παρενέργειες της επέμβασης

Η επαναστατική μέθοδος χρησιμοποιεί μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια για να μπλοκάρει την παροχή αίματος στο συγκεκριμένο σημείο και να συρρικνώσει τον διογκωμένο αδένα.

Πριν από μερικές ημέρες επιστήμονες στο νοσοκομείο Σεντ Λούις της Λισαβόνας ανακοίνωσαν την επιτυχημένη δοκιμή της μεθόδου του εμβολιασμού της προστατικής αρτηρίας, η οποία αναμένουν να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την επέμβαση που χρησιμοποιείται σήμερα. Σημειώνεται ότι περίπου οι μισοί άνδρες ηλικίας άνω των 50 υποφέρουν από διογκωμένο προστάτη, ορισμένοι εκ των οποίων αναγκάζονται να υποβληθούν σε μια επώδυνη επέμβαση η οποία μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες, όπως απώλεια της στύσης και ακράτεια.
«Μέσα σε πέντε χρόνια πιστεύω πως η μέθοδος θα αντικαταστήσει την επέμβαση ως τη βασική θεραπεία του προστάτη», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Ζουάο Μάρτινς Πίσκο. Επίσης η νέα θεραπεία «έχει μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία», ενώ έχει τα ίδια αποτελέσματα, τα οποία έχουν την ίδια διάρκεια με το συμβατικό χειρουργείο.
Με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας οι γιατροί διοχετεύουν με ένεση εκατοντάδες σφαιρίδια 0,2 χιλιοστών μέσα σε μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα. Με έναν λεπτό σωλήνα τα σφαιρίδια κατευθύνονται στα αιμοφόρα αγγεία του προστάτη εμποδίζοντας τη ροή αίματος προς τον διογκωμένο αδένα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται. Η ομάδα των Πορτογάλων ερευνητών, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Εταιρεία Επεμβατικής Ραδιολογίας στη Ουάσιγκτον, περιφέρεια της Κολούμπια, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος είχε 89% επιτυχία έξι μήνες μετά την εφαρμογή της, 82% τρία χρόνια αργότερα και 78% μετά τα τρία χρόνια. «Μάλιστα οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία μπόρεσαν να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή και γεννήθηκαν εννέα μωρά», ανέφερε ο Πίσκο. Από τους 1.000 άνδρες που συμμετείχαν στη δοκιμή μόνο επτά εμφάνισαν παρενέργειες.
Παράλληλα διενεργείται κλινική δοκιμή της μεθόδου και στη Βρετανία. «Είναι πολύ ενθαρρυντική. Είμαι πάντα επιφυλακτικός με νέες μεθόδους αλλά αυτή η διαδικασία φαίνεται να υπόσχεται πολλά και να είναι ασφαλής», ανέφερε ο Δρ Νάιτζελ Χάκινγκ, επικεφαλής της έρευνας στο νοσοκομείο Southampton General του Λονδίνου. Στη Βρετανία περίπου 45.000 άνδρες υποβάλλονται κάθε χρόνο σε εγχείρηση προστάτη.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger