Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Σκόπελος και Αλόννησος κατά της υπογεννητικότητας-Πρόγραμμα ΜΚΟ καλύπτει τις ανάγκες γυναίκας μέχρι τη γυναίκα


Η μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis στηρίζει γυναίκες σε 24 απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Σκόπελος και η Αλόννησος. Έργο της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατρικής και συγκεκριμένα ασχολείται με το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος έως τη γέννα. Η προσοχή του οργανισμού στρέφεται στις γυναίκες των απομονωμένων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας και σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν και κίνητρο στις υπόλοιπες να τεκνοποιήσουν.


Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο, αφού το πρόσημο των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους παρουσιάζεται αρνητικό. Οι στατιστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αφορούν στις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών δείχνουν ότι η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα παρουσιάζει μείωση πληθυσμού της τάξεως του 0,4% και προβλέπεται ότι θα μειώνεται περισσότερο κάθε χρόνο έως και το 2050, γεγονός που θα οδηγήσει στην πτώση του πληθυσμού των Ελλήνων από 10 εκατομμύρια σε 6 εκατομμύρια.
Σε αυτές τις συνθήκες μια ομάδα εθελοντών γιατρών που έχουν συστήσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis «υιοθέτησε» 24 ακριτικά νησιά και παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν σε γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Παράλληλα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους για τις ανάγκες της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Μέσω του προγράμματος #FILOS2017 ζητούν υποστήριξη από πολίτες ώστε να βοηθήσουν ακόμη περισσότερες γυναίκες.
Η HOPEgenesis μέσω του προγράμματός της έχει ως απώτερο στόχο να συμβάλει στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας. Η ΜΚΟ ιδρύθηκε το 2015 από τον δρ. Στέφανο Χανδακά, MD MBA PhD, μαιευτήρα-γυναικολόγο, χειρούργο. Τα ιδρυτικά της μέλη προέρχονται από τον χώρο της υγείας, της επικοινωνίας, της ανάπτυξης και του πολιτισμού. Υποστηρίζεται από ομάδα γυναικολόγων, μαιών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και εθελοντών που μοιράζονται τους στόχους και το όραμά της.
Η Σκόπελος και η Αλόννησος συγκαταλέγονται στα 24 απομακρυσμένα νησιά, στις γυναίκες των οποίων δίνει τη δυνατότητα, ανεξαρτήτως των οικονομικών κριτηρίων, που ζουν σε απομονωμένες περιοχές, να ταξιδεύουν στην Αθήνα πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η μη κερδοσκοπική οργάνωση για το 2015, στη Σκόπελο των 4.960 κατοίκων οι γεννήσεις ήταν μηδενικές, όταν οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο νησί ήταν 40.
Τα ίδια στοιχεία για την Αλόννησο των 2.750 κατοίκων δείχνουν πάλι μηδέν γεννήσεις, όταν στο νησί των Βορείων Σποράδων οι θάνατοι ήταν 10.
Η «Θ» επικοινώνησε με τα γραφεία της HOPEgenesis, από όπου πληροφορήθηκε ότι μέχρι πρόσφατα καμία γυναίκα από Σκόπελο και Αλόννησο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.
Χθες το πρωί επικοινώνησε με τη γραμματεία της οργάνωσης έγκυος γυναίκα από την Αλόννησο, η οποία έδειξε ενδιαφέρον, που ήδη έχει παιδιά, αφού ζητούσε πληροφορίες για το πρόγραμμα και πώς αυτό λειτουργεί.
Τα υπόλοιπα 22 νησιά που έχει «υιοθετήσει» η οργάνωση -εκτός από Αλόννησο και Σκόπελο- με στόχο να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα είναι: Αγαθονήσι,  Ανάφη, Αντικύθηρα, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνος, Κάσος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Οινούσσες, Σίκινος, Σκύρος, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμος.

Τι καλύπτει
Συγκεκριμένα η μη κερδοσκοπική οργάνωση καλύπτει στις γυναίκες από τα 24 απομακρυσμένα νησιά:
-Παρέχει ιατρική κάλυψη και παρακολούθηση εγκύων καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Καλύπτει τα έξοδα του προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού.
-Εξασφαλίζει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της εγκύου και συνοδού-φροντιστή στην Αθήνα.
Στη HOPEgenesis μπορούν να απευθυνθούν:
-Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν από τις περιοχές δράσης του οργανισμού των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοι.
-Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν και κατοικούν μόνιμα σε απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας (που δεν είναι ήδη καταγεγραμμένη στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis).
-Εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να εντάξουν την κοινότητα ή τον Δήμο τους στο πρόγραμμα του οργανισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της HOPEgenesis, «μπορεί κάποιος να γίνει φίλος συμβάλλοντας με την ετήσια συνδρομή του και υποστηρίζοντας το έργο και τις δράσεις της, ή να γίνει ανάδοχος μίας ή περισσοτέρων γυναικών, εξασφαλίζοντας την οικονομική κάλυψη της εγκυμοσύνης, τοκετού και της μεταφοράς της εγκύου, ή δωρητής σε είδος υποστηρίζοντας το έργο της HOPEgenesis με τη συμβολή του σε είδος. Ακόμη μέγας ανάδοχος περιοχής μίας κοινότητας ή ενός νησιού/χωριού, εξασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των απαιτήσεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη μεταφορά των εγκύων της περιοχής αυτής, δωρητής στηρίζοντας οικονομικά το έργο της HOPEgeneis με τη συμβολή του, εθελοντής στηρίζοντας το έργο και τις λειτουργίες της HOPEgenesis».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger