Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Δημιουργικός παλμός στη Σκόπελο


Με το βλέμμα στη Σκόπελο οι λάτρεις της παράδοσης 
Σε ρυθμούς πυρετώδους προετοιμασίας βρίσκονται οι διοργανωτές του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Αύγουστο και είναι υποψήφιο για το βραβείο Βest tourism award 2017 στην κατηγορία «Φεστιβάλ» . Το φάκελο υποψηφιότητας υπέβαλε το «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου.

Στο μεταξύ, γίνονται δεκτές έως αύριο, Δευτέρα 20 Μαρτίου, οι συμμετοχές στο σημαντικό γεγονός του καλοκαιριού, και προσδοκία των διοργανωτών είναι να αποτελέσει και φέτος πόλο έλξης για τους φίλους της παράδοσης και του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εθελοντές, διοργανωτές, χορευτές, τεχνικοί και όλοι οι Σκοπελίτες προετοιμάζονται για το μεγάλο χορευτικό πολιτιστικό γεγονός, που θέτει το νησί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Για τέσσερεις μέρες και τρεις βραδιές το πανέμορφο νησί των Σποράδων υποδέχεται εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, το εξωτερικό, καθώς και ομογενείς στη μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού. Η γιορτή, που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδασκάλου, Διαμαντή Παλαιολόγου, πλέον έχει καθιερωθεί ως σημαντικός χορευτικός θεσμός της χώρας μας.
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», μέλος του European Folklore Festival Association, έχει χαρακτηριστεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ έχει εμπνεύσει και τη δημιουργία αρκετών παρόμοιων εκδηλώσεων στην Ελλάδα.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΛΕΓΜΑ και τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου και των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σκοπέλου.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο Δήμος Σκοπέλου αγκαλιάζουν το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός , θέτοντας το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα τους.
Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γνωστός και ως Μάντος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρίδα και μάλιστα στο νησί του όπου και δίδαξε στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γλώσσας ως μαθηματικός. Για αρκετά χρόνια διατέλεσε διευθυντής του σχολείου, που με πολύ μόχθο και μεράκι προσπάθησε να το κάνει πρότυπο σχολείο. Το σχολείο και οι μαθητές του ήταν η ψυχή του. Ο επαγγελματικός του ζήλος δεν εξαντλούταν μόνο κατά τις διδακτικές ώρες, αφού υπήρξε πάντα μέντορας για τους μαθητές του, συνερίζοντας τους προβληματισμούς τους και συμβουλεύοντας τους για το μέλλον τους, ακόμα και μετά την αποφοίτηση τους.
 Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και ασχολήθηκε με ζήλο με τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Δίδασκε με κέφι και μεράκι παραδοσιακούς χορούς για 28 συναπτά έτη, αφιλοκερδώς. Οργάνωσε το χορευτικό συγκρότημα Γλώσσας που διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Όλη του η ζωή ήταν γεμάτη ανιδιοτέλεια και πολιτικό προβληματισμό, με το πάθος που τον χαρακτήριζε, υποστήριζε ότι θεωρούσε ότι ήταν καλύτερο για το νησί και το χωριό του. Κατά τη θητεία του στο Δ.Σ του συλλόγου αλλά και ως χοροδιδασκάλου έπρεπε να αντιμετωπίσει παγιωμένες νοοτροπίες, βαθιά ριζωμένες, προκειμένου να αναβαθμίσει πολιτιστικά το χωριό του, όπως και κατάφερε.
Το 2004 η κόρη του, Ναυσικά Παλαιολόγου, πιστή στην οικογενειακή παράδοση, αναλαμβάνει τη διδασκαλία παραδοσιακών σε παιδιά του Δημοτικού, προσθέτοντας έτσι ένα νέο πυρήνα στο χορευτικό συγκρότημα, και συνεχίζει ως σήμερα σε ομάδες ενηλίκων και παιδιών. Τον Μάρτιο του 2010, η Γλώσσα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο χορός έχασαν ένα άξιο τέκνο τους, που η προσφορά του υπήρξε σε όλους τους τομείς σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger