Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Περίπου 200 ακίνητα στη Μαγνησία έτοιμα να «βγουν στο σφυρί» από τις τράπεζες

Περίπου 200 ακίνητα είναι έτοιμες να «βγάλουν στο σφυρί» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη Μαγνησία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα 300 περίπου  δρομολογείται ο πλειστηριασμός τους για το 2018.
Πάντως λόγω των αντιδράσεων της Κίνησης Πολιτών κατά των πλειστηριασμών, «στο σφυρί» δεν πρόκειται να βγουν φέτος περισσότερα από 100 ακίνητα, αφού καθυστερεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια των πλειστηριασμών μέσω του διαδικτύου.
Σε πρώτη φάση σε πλειστηριασμό βγαίνουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ, των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών και συγκεκριμένα επαγγελματικά ακίνητα και εξοχικές κατοικίες οφειλετών-δανειοληπτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Απριλίου εκπλειστηριάζονται δύο ακίνητα στο Ειρηνοδικείο Σκόπελου, το μεν πρώτο 4.885 τ.μ. στη Σκόπελο για οφειλή 359.000 ευρώ, το δε δεύτερο διώροφη οικοδομή στη Σκιάθο, 230 τ.μ., σε οικόπεδο 3.643 τ.μ. για οφειλή 393.985 ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο της Σκοπέλου είναι 879.300 ευρώ και για το ακίνητο της Σκιάθου 130.000 ευρώ.
Με το νέο καθεστώς πλειστηριασμών στη διαδικασία θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.
Η αναλογία είναι 50% δανειολήπτες στεγαστικών – καταναλωτικών και 50% δανειολήπτες επιχειρηματικών χορηγήσεων.
Σημαντικό είναι και το ποσοστό δανειοληπτών, οι οποίοι λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, προκειμένου να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο διαβίωσης (με την προ κρίσης περίοδο).
Μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα, καθώς έχουν να πληρωθούν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ετών, οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν 4.000 ακίνητα στη Μαγνησία…
Ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί, θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η διαδικασία του πλειστηριασμού για την ανάκτηση οφειλών είναι ένα από τα εργαλεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, για να πιάσουν τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων δανείων.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων του εξωτερικού, που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να προχωρήσουν σε έναν αναλυτικό σχεδιασμό, για το πώς θα κινηθούν στο ζήτημα διαχείρισης του στοκ των ακινήτων. Διότι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και στην περίπτωση που δεν θα εκδηλώνεται ενδιαφέρον για το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο, ο πλειστηριασμός δεν θα κηρύσσεται άγονος και το ακίνητο θα παραμένει στην τράπεζα.
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει στη «χαρτογράφηση» όλων των δανείων που έχουν ως εγγύηση ακίνητο. Και έχουν διαχωρίσει ποια είναι υποθηκευμένα για δάνεια, που εξυπηρετούνται και ποια όχι. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει και άλλος ένας διαχωρισμός, διότι σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο ακίνητο έχει πάνω του δύο, ακόμα και τρεις προσημειώσεις για περισσότερα από ένα δάνεια, με κάθε προσημείωση να εμφανίζεται με διαφορετικό κωδικό.
Ακόμη εξετάζεται σε ποια περιοχή βρίσκονται, αν είναι διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με αποθήκες ή γκαράζ, αν βρίσκονται σε φτηνές ή ακριβές γειτονιές, το εμβαδόν τους, η παλαιότητά τους κ.λπ. Οι πληροφορίες αυτές είναι κρίσιμες διότι καθώς οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά, θα μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί, οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα σε νησιά ή σε τουριστικές περιοχές.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στις 5 Απριλίου βγαίνει στο σφυρί από ιδιώτη, στο Ειρηνοδικείο Βόλου οικόπεδο οφειλέτη, με τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.
ΔΗΜΟ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger