Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Οργή εμπόρων για κατασχέσεις και πλαστικό χρήμα

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου : 
Μετά την εφαρμογή  capital control εδώ και  ενάμιση χρόνο, έρχεται σαν συνακόλουθο η προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές μας . Με το πρόσχημα  την πάταξη της φοροδιαφυγής και της  διευκόλυνσης των συναλλαγών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην καθολική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος .
Πιστεύουμε ότι είναι πρόκληση και κοροϊδία για εμάς τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Προσπαθούν να μας φέρουν  σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους –καταναλωτές. Την ίδια στιγμή  αφήνουν ανέπαφα τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο τα οποία τα διατηρούν και τα επεκτείνουν (φοροαπαλλαγή ,φορολογικοί παράδεισοι ,τριγωνικές συναλλαγές). Επίσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει και άλλο τη φορολογία των νομικών προσώπων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέτρο που ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες οι οποίες θα κερδοσκοπούν εισπράττοντας προμήθεια από τις συναλλαγές ,ενώ το χρήμα θα παραμένει στα ταμεία τους, για την ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τους μικρομεσαίους έμπορους και επαγγελματίες, πέρα από την καταγραφή, είναι ένα επιπλέον χαράτσι που μαζί με τις υπέρογκες φορολογίες και ασφαλιστικές εισφορές θα συντελέσει στην παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, ενώ παράλληλα θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί όσων έχουν χρέη με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
      Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταγγείλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  που με μια απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση, διαβιβάζει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία  ακόμα και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ. Με τη νέα απόφαση, δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΑΟ να προχωρά σε αναγκαστικές πράξεις είσπραξης (π.χ. κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών), ακόμα και για μικροποσά, τα οποία δεν μπόρεσαν να πληρώσουν άμεσα ή να βάλουν σε ρύθμιση χιλιάδες επαγγελματίες. Στο όνομα βελτίωσης των εσόδων για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, βάζει στη μέγγενη των κατασχέσεων τους  μικροοφειλέτες (πάνω από 90.000 είναι οι οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ με ποσά κάτω των 5.000). Οδηγεί χιλιάδες μικρές, ατομικές επιχειρήσεις σε νέα αδιέξοδα, αφού το ΚΕΑΟ θα εισπράττει αδιακρίτως ακόμη και ποσά ακαθάριστα, που αφορούν τρέχοντα καθημερινά λειτουργικά έξοδα, με δεδομένο πλέον ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπέζης σταδιακά γενικεύονται. 
Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι επίκαιρη η πρόταση   του Εμπορικού συλλόγου  , για  να υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένος ακατάσχετος-αδέσμευτος  λογαριασμός ανάλογος με  τον τζίρο της μικρής εμπορικής επιχείρησης. Σκοπός αυτού του λογαριασμού «να υπερασπίζει και να υποστηρίζει τα δικαιώματα του μικρού έμπορα και αυτοαπασχολούμενου στην καθημερινή εμπορική  οικονομική του δραστηριότητα ώστε να μπορεί να έχει μια ομαλή λειτουργία. Την ευθύνη της διαχείρισης να την έχει  ο έμπορος ώστε να εξασφαλίζει   πρώτα  τις βασικές ανάγκες της οικογένειας του για  ( διαβίωση , παιδεία , υγεία κ.λ.π )  και μετά να  πληρώνει ο ίδιος από το υπόλοιπο του λογαριασμού  τις οικονομικές  υποχρεώσεις  που έχει προς τα ασφαλιστικά ταμεία ,εφορία   κτλπ».
Με όλα αυτά τα κυβερνητικά  μέτρα  επιταχύνεται το κλείσιμο των μικρών έμπορων και αυτοαπασχολούμενων και συγκεντρώνεται η αγορά σε όλο και ποιο λίγα χέρια. 
Σε αυτή την κατεύθυνση  και η ΕΣΕΕ ζητά γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πρωτοστατεί στην υλοποίηση του μέτρου.  
Αρκετά έχουν πληρώσει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι   για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν .
Μονόδρομος για εμάς ο κοινός αγώνας με τους εργαζομένους. Με τους συνταξιούχους .Με την αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά που βγαίνει ξανά στα μπλόκα, δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Με  αυτούς έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο. 
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
  Κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του πλαστικού χρήματος
 Άμεση απόσυρση της πρόσφατης απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης για τα χρέη προς τα Ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
    Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
    Αφορολόγητο όριο για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους  εδώ και τώρα όπως ισχύει και για τους αγρότες, τους εργαζόμενους. Αύξηση της φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο, προοδευτικά στο 45%.
   Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη προς τον ΟΑΕΕ που να μην ξεπερνούν το 10% του καθαρού εισοδήματος. Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των χρεών, διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger