Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Σκουρλέτης: Φταίει ο παλιόκαιρος για το χάος σε Σκόπελο - Αλόννησο

Έκανε λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία που έφτασε τον κρατικό μηχανισμό στα όριά του. Υποστήριξε ότι υπήρξε καλός συντονισμός και δεν υπήρξαν θύματα, αποδίδοντάς το ίσως και στην τύχη. 

Καμία ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους δεν εντόπισε ο Πάνος Σκουρλέτης για το «χάος» που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην Σκόπελο και την Αλόννησο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απέδωσε τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στην υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και τις μεταφορές, στα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, που όπως υποστήριξε συμβαίνουν μία φορά στα 40 χρόνια.

Κατά τον ίδιο, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον χιονιά, ήταν πολύ καλός, αλλά η ένταση των φαινομένων έφτασε τον κρατικό μηχανισμό στα όριά του. «Καμιά φορά η ένταση των φαινομένων μας υπερβαίνει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κου Σκουρλέτη στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε μια προσπάθεια να πείσει για τα λεγόμενά του περί «καλού συντονισμού», αποδίδοντας ωστόσο την ευτυχή αυτή έκβαση και στον παράγοντα «τύχη» που πολλές φορές όπως είπε συμβάλλει.

«Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία κακοκαιρία που δεν έχει προηγούμενο. Σκόπελος και Αλόννησος δεν έχουν δει τέτοιας έντασης κακοκαιρία τα τελευταία 30 -40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ένας δεδομένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας φτάνει στα όριά του. Παρ’ όλα αυτά νομίζω η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει ένας καλός συντονισμός με όσα μέσα διέθετε. Κι αυτό αποτυπώθηκε τελικά στα αποτελέσματα. Είχαμε καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή ΚΚΕ, Κώστα Στεργίου, περί έλλειψης προσωπικού και υποδομών στα δύο νησιά, καθώς και την έλλειψη ετοιμότητας των αρμόδιων αρχών.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα. Κοιτάξτε την εικόνα σε άλλες χώρες με αντίστοιχα φαινόμενα. Υπήρχαν δεκάδες νεκροί . Θέλετε να το πείτε τύχη; Ίσως. Κι αυτό καμιά φορά συμβάλει. Αλλά είχαμε έγκαιρη κινητοποίηση των αρχών».

Ο Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι Δήμος και Περιφέρεια έχουν ήδη συγκροτήσει συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών των κατοίκων, με στόχο την αποζημίωσή τους το συντομότερο δυνατόν, ενώ υποσχέθηκε ότι κι ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger