Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ραγδαίες οι εξελίξεις για τους 6 Τούρκους αξιωματικούς

Ο Άρειος Πάγος αναλαμβάνει πλέον την απόφαση για τη μη - έκδοση των τριών πρώτων Τούρκων αξιωματικών, που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, που εκδόθηκε χθες Δευτέρα.
AdTech Ad
Την συζήτηση της υπόθεσης για την έκδοση ή μη των τριών αξιωματικών στην Τουρκία μετά το σχετικό αίτημα της γείτονας χώρας αναλαμβάνει ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα το Β' Τμήμα. Νόμος ορίζει ότι εντός οκτώ ημερών ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να έχει εκδώσει την τελεσίδικη απόφασή του για το ζήτημα, η οποία θα είναι και αμετάκλητη.
Την ίδια ώρα, σε μία άκρως αντίθετη απόφαση σε σχέση με τη χθεσινή, προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας σήμερα, καταλήγοντας στην έκδοση των υπολοίπων τριών αξιωματικών στην Τουρκία, μετά το σχετικό αίτημα της γείτονας χώρας για εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
Το δικαστήριο, που είχε διαφορετική σύνθεση σε σχέση με αυτό που συνεδρίασε εχθές, αποφάσισε να εκδώσει στην Τουρκία τους τρεις άνδρες για τα τρία αδικήματα που εκζητούνται, και συγκεκριμένα για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Δεν εκδίδονται για το αδίκημα της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να μην εκδοθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείεται να βασανιστούν. Παράλληλα επεσήμανε πως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Όσο για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι "εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παρανομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο".
Όπως είναι αναμενόμενο, οι αξιωματικοί αναμένεται να υποβάλλουν έφεση επί της απόφασης, ενώ μέχρι τότε κρατούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger