Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με τρίτη 48ωρη απεργία Μαζική η συμμετοχή των πληρωμάτων στη χτεσινή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά

Από τη χτεσινή μαζική ναυτεργατική απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή μαζική ναυτεργατική απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά
Με νέα 48ωρη απεργία, την τρίτη από την περασμένη Παρασκευή, οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν από σήμερα τα ξημερώματα τον απεργιακό αγώνα, ενώ για τις 8 Δεκέμβρη έχουν ήδη εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία.Οι ναυτεργάτες εδώ και 4 μέρες βρίσκονται καθολικά στους καταπέλτες, δίνοντας ηχηρή απάντηση στη φοροληστεία και τη νέα επιδρομή στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, που έχει κηρύξει η κυβέρνηση για να θωρακίσει την κερδοφορία των εφοπλιστών.
Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», η κυβέρνηση μεθοδεύει με το κουαρτέτο την εκτίναξη της φορολόγησης των ναυτεργατών, έως και στο 54% του εισοδήματός τους! Πρόκειται για χτύπημα που προστίθεται στη διευρυνόμενη «μαύρη» εργασία στα καράβια, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στα εξαντλητικά ωράρια, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, κατάσταση που υπονομεύει συνολικά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί, αλλά και διευρύνει όλο το θεσμικό πλαίσιο των προκλητικών φοροαπαλλαγών και προνομίων υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Σύσσωμα τα πληρώματα κατέβηκαν στο λιμάνι
Οι ναυτεργάτες, από την πρώτη στιγμή, έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας.
Ηταν χαρακτηριστικά τα χτεσινά στιγμιότυπα στο λιμάνι του Πειραιά: Τα πληρώματα από τα καράβια ΕΛΥΡΟΣ, ΚΡΗΤΗ ΙΙ, Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ, ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, τα πλοία του Αργοσαρωνικού και άλλα, κατέβηκαν συγκροτημένα από τα καράβια, για να σχηματίσουν στην προβλήτα Αγ. Διονυσίου μία από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και συνάντηση με τον υπουργό.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, μιλώντας στους απεργούς ναυτεργάτες κατέθεσε την πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ) μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ στο πλοίο ΕΛΥΡΟΣ, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεθοδεύσεις και οι μηχανορραφίες».
Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τα πληρώματα. Οι ναυτεργάτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων πλημμύρισαν το πλοίο ΕΛΥΡΟΣ. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς, και άλλα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας... απέφυγαν να «εμφανιστούν». Τα πληρώματα, μετά από αυτή τη στάση ορισμένων συνδικαλιστών, έκαναν νέα συγκέντρωση, αυτή τη φορά στο κτίριο της ΠΝΟ, όπου και συνεδρίασε τελικά η Εκτελεστική. Το αποτέλεσμα, η κήρυξη και τρίτης 48ωρης απεργίας.
Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών ταυτόχρονα έριξε στο κενό τις δημαγωγικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ΠΝΟ, ότι τάχα «δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών», αλλά και την ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» από εφοπλιστές, κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα. Από τέτοιες πλευρές γινόταν λόγος για δρομολόγηση απεργοσπαστικού «πλοίου ασφαλείας», στο όνομα της «μεταφοράς ευπαθών προϊόντων» και μαθητών που βρίσκονταν στην Κρήτη για 5ήμερες εκδρομές. Χτες βράδυ, ο υπουργός αιφνιδιαστικά απαίτησε έκτακτη συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΝΟ, αξιώνοντας να δρομολογηθεί... «ένα πλοίο ασφαλείας» σε κάθε ακτοπλοϊκή γραμμή (είναι άγνωστο ακόμα και αν επαρκεί το σύνολο των ακτοπλοϊκών πλοίων για κάτι τέτοιο). Οι ναυτεργάτες, ωστόσο, ακύρωσαν και αυτή την προσπάθεια.
Η απεργία των ναυτεργατών αφορά συνολικά την εργατική τάξη
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην απεργιακή συγκέντρωση, ο Σ. Τσιμπόγλου τόνισε ότι από τα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών είναι η κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 για το Φορολογικό και Ασφαλιστικό, καθώς με αυτόν οι ναυτεργάτες καλούνται να πληρώσουν φόρο το μισό τους μισθό. Το αίτημα αυτό, υπογράμμισε, «μας ενώνει με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα». Αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για τους νησιώτες και τον ανεφοδιασμό των νησιών οι θαλάσσιες μεταφορές, αναδεικνύοντας την ανάγκη για φτηνές, απρόσκοπτες, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, 365 μέρες το χρόνο, με πληρώματα με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
Σε ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Προχωράμε μπροστά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με τη γραμμή ρήξης και ανατροπής και πολύτιμο εφόδιο την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράζεται, από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ». Οι ναυτεργάτες διεκδικούν κατάργηση των αντεργατικών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ, κάλυψη των απωλειών, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «είναι απάντηση στη βάρβαρη, φοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης, που από τη μια επιβάλλει νέες περικοπές στους μισθούς και αυξάνει τη φορολογία στους ναυτεργάτες», ενώ «για τους εφοπλιστές, που ξεζουμίζουν και με τα πανάκριβα εισιτήρια τους νησιώτες και όσους χρησιμοποιούν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δεν σταματά να δίνει νέες φοροαπαλλαγές». Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους.
Την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες εκφράζουν, επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger