Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Σποράδες Μάζεψαν από ψησταριές μέχρι... μασέλα είναι ο απολογισμός της εθελοντικής δράσης καθαρισμού των παραλιών της Σκιάθου,



Συνολικά 124.560 τεμάχια απορριμμάτων, από ψησταριές μέχρι μασέλα  είναι ο απολογισμός  της εθελοντικής δράσης καθαρισμού των παραλιών της Σκιάθου, της Αθήνας και της Αίγινας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.560 εθελοντών. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν  89 παράκτιοι  και 16 υποβρύχιοι καθαρισμοί στο πλαίσιο τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που συντόνισε η HELMEPA.

Κατά την εξόρμησή τους σε παραλίες, ποτάμια και λίμνες, μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικό μήκος 81 χιλιόμετρα ακτών, συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 13 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους οι 2,5 ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
Με σύνθημα «Καθαρίζουμε τις ακτές μας - Καταγράφουμε τα απορρίμματα - Ανακυκλώνουμε!», παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, καθώς και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, στελέχη εταιρειών-μελών της HELMEPA και άλλων εταιρειών, ΟΤΑ και του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες, έδωσαν το «παρών» σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Στα «ευρήματα» των εθελοντών ήταν, μεταξύ άλλων, 1.770 χάρτινες σακούλες, 1.449 χάρτινα πιάτα και ποτήρια, 1.343 μεταλλικά πώματα μπουκαλιών, 994 μέτρα σχοινί, 963 γυάλινα μπουκάλια, 916 αναπτήρες, 439 μέτρα πετονιά, 561 κονσέρβες, 443 οικοδομικά υλικά, 385 ελαστικά οχημάτων, 296 φάρμακα, 284 φελλοί, 253 πάνες, 191 μπαταρίες, 85 σημαδούρες, 41 πλαστικά δοχεία και βαρέλια, 35 ηλεκτρικές συσκευές, 10 λάστιχα ποτίσματος, 2 κάδοι απορριμμάτων, 2 ηχεία, κασετόφωνο, πηδάλιο σκάφους, σχάρα ψησίματος και μία μασέλα.
Τα αποτσίγαρα αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ακτές για ακόμη μια χρονιά, ενώ κυρίαρχα στην πρώτη δεκάδα είναι τα πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον.
Η HELMEPA συγχαίρει τους εθελοντές γιατί με τη συμμετοχή τους στηρίζουν την προσπάθεια να μειώσουμε τη ρύπανση των ακτών και την υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger