Ομιλεί, μαγειρεύει και
παρουσιάζει
ο φημισμένος μάγειρας του
Αγίου Όρους
Γέρων Επιφάνιος Μυλοποταμινός
Συνεχίζονται
οι δράσεις του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού,
«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος» , στο πλαίσιο
του Θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Την
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο
Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, θα είναι κοντά μας ο πλέον φημισμένος μάγειρας του
Αγίου Όρους, Γέρων Επιφάνιος Μυλοποταμινός.
Θα
μαγειρέψει νηστήσιμες συνταγές, θα μας μιλήσει για τις ευεργετικές συνέπειες
της Αγιορείτικης διατροφής και θα μας παρουσιάσει τα προϊόντα του Μυλοποταμινού
αμπελώνα.
Η
εκδήλωση της προσεχούς Τετάρτης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και «η
κορωνίδα» των εκδηλώσεων του έτους «του πολιτισμού των γεύσεων».
Και
τούτο γιατί περιλαμβάνει δράσεις που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις, τις
επιθυμίες και τις αισθήσεις.
Συγκεκριμένα:
Πνευματικότητα,
με την αναφορά στο Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος και στη νηστεία.
Ικανοποίηση
της όρασης, αφού θα δούμε μέσα από εικόνες δραστηριότητες των μοναχών.
Θα
ακούσουμε τον Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, που είναι ίσως ο πιο γνωστός μοναχός του Αγίου Όρους, να
ομιλεί για εγκράτεια και τη νηστεία, η οποία αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου.
Για
πρώτη φορά στη Μαγνησία, θα πραγματοποιηθεί αγιορείτικη μαγειρική και θα
προσφερθεί μενού από τον πατέρα Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό. Όλοι οι
επισκέπτες
του Συνεδριακού Θεσσαλίας , αυτή την ημέρα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν
πιάτα εμπνευσμένα από την Αγιορείτικη διατροφή.
Επιπλέον πρόκειται για μια νέα συνεργασία της
«Μαγνήτων Κιβωτού» με την Παγκόσμια Οργάνωση «AGAPE HELLAS» και το ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, με έδρα το Άγιον Όρος.
«Τρώμε
με εγκράτεια. Όσο πρέπει».
«Καθόλου
κρέας όλο τον χρόνο, πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρούμε αυστηρά τη νηστεία.
Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά». Αυτό είναι το μυστικό που
προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες
ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία, θα μας πει ο π. Επιφάνιος.
Το
διαιτολόγιο των μοναχών, εκτός από πιστό στους κανόνες της Εκκλησίας, αποδεικνύεται
και ιδιαίτερα υγιεινό, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Οι αγιορείτες μοναχοί
καταναλώνουν με μέτρο τις τροφές τους, ενώ χαρακτηριστικά της διατροφής τους
είναι η εναλλαγή ημερών με κατανάλωση τροφών με και χωρίς λάδι, οι περίοδοι
νηστείας, καθώς και το «τελετουργικό», που περιλαμβάνει μικρά γεύματα ανά
συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
«Η
περιορισμένη κατανάλωση τροφών και πρόσληψη θερμίδων, χωρίς φυσικά να
ξεπερνούμε τα όρια της υπερβολής, έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι
αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Παράλληλα, το μέτρο και τα ισορροπημένα
γεύματα συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων και κυρίως του διαβήτη. Η
πρόσληψη διατροφικών στοιχείων από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ
σημαντική παράμετρος για καλή υγεία, όπως και ο περιορισμός της κατανάλωσης
κρέατος, που ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τα αντιοξειδωτικά του
οργανισμού, προστατεύοντας από τον καρκίνο του προστάτη», ανέφερε σε παλαιότερη
παρέμβασή του στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος
της πανελλήνιας ομοσπονδίας διαιτολόγων – διατροφολόγων, Δρ Μιχάλης Χουρδάκης.
Ο
Γέρων Επιφάνιος, θα φτάσει στην πόλη μας την προσεχή Τρίτη με την συνοδεία του,
στην οποία μετέχει και η Αθηνά (Νανά) Γκαμπούρα, βραβευμένη με Χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο
διαγωνισμό μαγειρικής στην κατηγορία VEGETERIAN.
Η
εκδήλωση θα ξεκινήσει στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού με ομιλία του π.
Επιφανίου, όπου επίσης θα δείξει σε video και στιγμιότυπα από τις δράσεις του
και τη ζωή στο Άγιον Όρος.
Ο
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα αναλύσει την απόφαση της Μεγάλης Συνόδου του
περασμένου Ιουνίου στην Κρήτη για τη Νηστεία.
Στη
συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα οδηγηθούν στο εστιατόριο όπου από το πρωί ο π.
Επιφάνιος έχει ετοιμάσει νηστήσιμα εδέσματα, τα οποία όλοι θα γευτούν.
Στην
είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας θα υπάρχει έκθεση των κρασιών του
Μυλοποτάμου και το βιβλίο του Γέροντα Επιφανίου, «Η Μαγειρική του Αγίου Όρους»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου