Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τεράστια ελληνική επιτυχία αφού η αμερικάνικη πολιτεία της Καλιφόρνιας πήρε την απόφαση της Αλόννησου και την κάνει πράξη

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαγορεύει επίσημα τις πλαστικές σακούλες. Η λεγόμενη «Πρόταση 67» υπερψηφίστηκε από τους ψηφοφόρους στις 8 Νοεμβρίου με ποσοστό 51,97%, έναντι 48,03% κατά, παρά την διαφημιστική εκστρατεία εκατομμυρίων από τη βιομηχανία πλαστικής σακούλας.

«Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια πήραν θέση ενάντια στην παραπλανητική εκστρατεία εκατομμυρίων δολαρίων από τους παραγωγούς πλαστικών, με έδρα εκτός της πολιτείας», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της εκστρατείας «Καλιφορνέζοι Εναντίον των Αποβλήτων» (CAW), Μαρκ Μάρεϊ.
«Πρόκειται για μια σημαντική περιβαλλοντική νίκη που θα σημάνει την άμεση αφαίρεση των 25 εκατομμυρίων πλαστικών σακουλών που ρυπαίνουν την Καλιφόρνια κάθε μέρα, απειλώντας την άγρια ​​ζωή», πρόσθεσε.
Παρά το μικρό εύρος νίκης στο δημοψήφισμα, η απαγόρευση στην Καλιφόρνια διαφαινόταν από το 2007, όταν η πόλη του Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες, με σχεδόν τη μισή πολιτεία να ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο το 2014, το οποίο υπογράφηκε ως νόμος από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η ομάδα βιομηχανικών αντιπροσώπων «Αμερικανή Προοδευτική Συμμαχία για την Πλαστική Σακούλα» ξεκίνησε μια εκστρατεία για να καταργηθεί το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην πολιτεία και θα προσθέσει κόστος εκατοντάδων δολαρίων κάθε χρόνο στους κατοίκους.
Οι ψηφοφόροι αντίθετα καταψήφισαν την Πρόταση 65, ένα σχετικό μέτρο που πρότεινε τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού ταμείου από τα έσοδα ενός τέλους ύψους 10 σεντς του δολαρίου από την πώληση σακουλών από ύφασμα και άλλα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger