Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση για το 6οΔιεθνές Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια από την Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.




Η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοβελώνη στις 28-30/09/2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσικής Ομοσπονδίας,στο 6οΔιεθνές Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κοινοπολιτείας  των Ανεξάρτητων Κρατών ,κας Valentina Matvienko.
Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις της διεθνούς κοινότητας για θέματα Οδικής Ασφάλειας για την Ασφάλεια της Ζωής.

Η παρουσία της  χώρας μας υπήρξε δυναμική με τη συμμετοχή της Υφυπουργού στο στρογγυλό τραπέζι 2 (roundtable 2) με θέμα τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, όπου η τοποθέτησή της αποτέλεσε διαφήμιση για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ευφυή συστήματα μεταφοράς με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την περίπτωση της πόλης των Τρικάλων, στην οποία για πρώτη φορά αναπτύχθηκε σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης χωρίς οδηγό σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.
Επιπρόσθετα, παρουσίασε την τελευταία μέρα στην Ολομέλεια του Συνεδρίου τις θέσεις της χώρας στην Οδική Ασφάλεια και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα συναρμόδια υπουργεία για την επίτευξη του σκοπού της. Αναφέρθηκε σε όλα τα επιτυχημένα έργα που έχουν γίνει ή που βρίσκονται σε επεξεργασία στον τομέα αυτό, όπως το e-call, το e-drive academy και το city mobil 2.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, η Υφυπουργός είχε τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο και τον Πολωνό ομόλογό της κ.Asaul και αντίστοιχα, με τους οποίους συζητήθηκαν εκτενώς θέματα για την Οδική Ασφάλεια.
Ξεναγήθηκε στα υπό κατασκευή έργα στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης και ενημερώθηκε από τονΡώσο ομόλογό της για την πορεία τους. Συγκεκριμένα, στο νέο περιφερειακό άξονα Αγίας Πετρούπολης, στο νέο γήπεδο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και των περιμετρικών έργων αυτού καθώς και στα έργα για το μετρό.
Κατά την τελευταία ημέρα επίσκεψής της η Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ  Μαρίνα Χρυσοβελώνη πραγματοποίησε  διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο της κ. Asaul, κατά την οποία συζητήθηκαν  εκτενέστερα οι τομείς συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών.
Στην τοποθέτησή της υπογράμμισε τις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε πολιτισμικό, μέσα από την κοινή ιστορία και την Ορθόδοξη πίστη,  ενώ σημείωσε την πάγια θέση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου υπέρ της ελληνορωσικής προσέγγισης και της ανάπτυξης διμερών οικονομικών-αναπτυξιακών σχέσεων.
Στον τομέα των Μεταφορών η κα Χρυσοβελώνη αναφέρθηκε στα ITS ,στο πιλοτικό πρόγραμμα στα Τρίκαλα και νομοθετικό πλαίσιο (μοναδικό στον κόσμο) που αφορά στην οδήγηση χωρίς οδηγό σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, καθώς και στην τηλεματική στα λεωφορεία και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Παράλληλα γνωστοποίησε στον Ρώσο ομόλογό της ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να παρέχει στην Ρωσία οποιαδήποτε τεχνογνωσία σχετικά με τα συγκεκριμένα θέματα.
Ακόμη, η Υφυπουργός γνωστοποίησε την στόχευση της Ελλάδας για την ανάπτυξη διατροπικών δικτύων μεταφοράς σε συνδυασμό με την δημιουργία τριών βασικών logistics habs. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τo hab της Αλεξανδρούπολης καθώς και οι συνδέσεις (σιδηρόδρομος-δρόμος), είναι σε φάση υψηλής ωριμότητας με χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.
Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές αλλά η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην προσέλκυση ενδιαφέροντος, ενώ σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων,έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι του Βόλου.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Μεταφορών κ. Asaul τοποθετήθηκε χαιρετίζοντας την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπίας, η οποία  προωθεί την ανταλλαγή απόψεων και την ανεύρεση πεδίων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Τόνισε το καλό επίπεδο που βρίσκονται οι δύο χώρες στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας, εντούτοις υποστήριξε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη.
Αναφερόμενος στα e-trikala σημείωσε την σημασία που έχει η τεχνογνωσία των Ελλήνων στο νομικό πλαίσιο για να υπάρξουν και στην Ρωσία κάποια στιγμή λεωφορεία  χωρίς οδηγό.
Γενικότερα ο Ρώσος Υπουργός έδωσε έμφαση στο επωφελές της δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε όλους τους τομείς υποδομών και της μεταφοράς, ενώ επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τους τομείς αυτούς στηνΕλλάδα, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger