Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τελευταία νέα απο Σποράδες Με επιτυχία ημερίδα της ΠΕΔ στη Σκόπελο



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 η ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας στο νησί της Σκοπέλου με θέμα «Μετριασμός επιπτώσεων από την εκδήλωση φυσικών κινδύνων στο νησί της Σκοπέλου».
Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης Χρήστος ως φιλοξενών Δήμαρχος καλωσόρισε τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, τους Δημάρχους της Περιφέρειας, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας στο νησί της Σκοπέλου λέγοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι η Σκόπελος αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας τονίζοντας ότι η θεματολογία της ημερίδας ήταν στοχευμένη μιας και το νησί της Σκοπέλου την περασμένη χρονιά υπέστη σοβαρές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πληγεί έντονα η τοπική οικονομία. Γι αυτό το λόγο επιλέχθηκε η Σκόπελος ως τόπος υλοποίησης της ημερίδας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που παίρνει η ΠΕΔ Θεσσαλίας προκειμένου να αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα περιοχών της Θεσσαλίας. Συνεχίζοντας είπε ότι δεν αρκούν οι απλές διαπιστώσεις αλλά απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Β.  Σποράδων η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλίες της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Σκιάθου μετά από τα συμπεράσματα του περσινού συνεδρίου της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο.
Η πρώτη εισήγηση της ημερίδας είχε τίτλο «Μέτρα πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων από πλημύρες στο νησί της Σκοπέλου» με εισηγητή τον κ. Καρρά Εμμανουήλ, Τοπογράφο Μηχανικό. Στην συνέχεια ο κ. Κατσαρός Ευάγγελος, Ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε την εισήγησή του με τίτλο «Ενσωμάτωση του Τουριστικού Κλάδου στον Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας: Η περίπτωση των δασικών πυρκαγιών». Ο ίδιος ανέπτυξε επίσης και την εισήγηση του κ. Μητσάκη Ευάγγελου από το Ινστιτούτο Μεταφορών - Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ημερίδα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η εισήγηση του είχε τίτλο «Παρουσίαση συστήματος λήψης αποφάσεων για τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων και την υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε περιοχές με περιορισμένους διαθέσιμους πόρους». Όλες οι παραπάνω παρουσιάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων τοποθετήθηκαν αλλά και υπέβαλλαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές ο κ. Πρεβεζάνος Δημήτριος Δήμαρχος Σκιάθου, ο κ. Καραχάλιος Άρης Δήμαρχος Φαρσάλων, ο κ. Κολλάτος Κωνσταντίνος Δήμαρχος Τεμπών, ο κ. Μουλάς Γεώργιος Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο κ. Καλογιάννης Απόστολος Δήμαρχος Λαρισαίων και ο Προϊστάμενος Π.Κ. Σκοπέλου πυραγός Ευάγγελος Καραμήντζας.
Την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την ποιότητα των εισηγήσεων και από τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και ανακοίνωσε πως η ΠΕΔ θα δρομολογήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άμεσα ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την πολιτική προστασία του νησιού της Σκοπέλου ώστε ο τόσο σημαντικός αυτός προορισμός της Θεσσαλίας να είναι επαρκώς οχυρωμένος για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως πλημύρες, πυρκαγιές, κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger