Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΣΠΟΡΑΔΕΣ Περιστερα: Το «αδελφακι» της Αλοννησου... ξεμπερδεψε με το πλαστικο (φωτο)

4
του Νίκου Αβουκάτου
Η Αλόννησος έχει αποφασίσει να καταργήσει τις πλαστικές σακούλες. Μια ακόμη δράση, λοιπόν, έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί των Βορείων Σποράδων, όπου από τον περασμένο Δεκέμβριο υλοποιείται το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και τη συμπαράσταση του Δήμου Αλοννήσου.
Οι δράσεις έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας με σκοπό την περαιτέρω διάχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στο συγκεκριμένο απόρριμμα και παράλληλα για την αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας υλοποίησης της πρωτοβουλίας.
Όμως, σε παραλίες της Αλοννήσου και στο ακατοίκητο νησί Περιστέρα που βρίσκεται εντός του Θαλάσσιου Πάρκου έγιναν και καθαρισμοί με τη συμμετοχή μελών των φορέων, εθελοντών, πολιτών και επισκεπτών της Αλοννήσου.

«Τις δυο ημέρες, από το πρωί ξεκινούσαμε με το καΐκι για να πάμε στο ακατοίκητο νησί Περιστέρα όπου λόγω των πολλών θαλάσσιων ρευμάτων συγκεντρώνεται στις ακτές του κυρίως τις βόρειες μεγάλος αριθμός απορριμμάτων όπως πλαστικά καπάκια, μπουκάλια, παπούτσια, αναπτήρες κ.α. Γεμίσαμε περισσότερες από 30 μεγάλες σακούλες  σε λιγότερο από δύο 24ωρα. Ένθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής δεν είναι μόνο οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες. Όλοι μαζί στηρίζουν αυτή την προσπάθεια κατάργησης της πλαστικής σακούλας. Εν πολλοίς, η πλαστική σακούλα έχει καταργηθεί στο νησί. Πιστεύουμε όλοι μας ότι η Αλόννησος θα γίνει το καλό παράδειγμα του εναλλακτικού τουρισμού με τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Λουκία Καλαϊτζή, υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
1
Τις απογευματινές ώρες στο λιμάνι της Αλοννήσου, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο ανοιχτό χώρο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αλοννήσου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον και για τις δράσεις της πρωτοβουλίας «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και κατέθεσαν την εμπειρία τους από την προσπάθεια μετάβασης του νησιού σε καθεστώς κατάργησης της πλαστικής σακούλας.
To ίδρυμα Thalassa ιδρύθηκε το 2013 και πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Από το περασμένο καλοκαίρι χρηματοδοτεί την εκστρατεία για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην Αλόννησο.
«Μαζί με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας  και τη συμπαράσταση του Δήμου Αλοννήσου πραγματοποιείται  η συγκεκριμένη προσπάθεια την οποία έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και έχουν αντιληφθεί όλοι ότι το νησί μπορεί να αποτελέσει το καλό παράδειγμα»,  τόνισε η Ιουλία Κρικώνη, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Thalassa.
2
Από την 1η Δεκεμβρίου του 2015 στην Αλόννησο εφαρμόζεται με επιτυχία η πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την Ελλάδα για την κατάργηση της χρήση της πλαστικής σακούλας. Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης σε πανελλαδικό επίπεδο.
3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger