Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ένταση στη δίκη των 8 Τούρκων - Ύβρεις και απειλές από αυτόκλητους «δικαστές»

Ένταση στη δίκη των 8 Τούρκων - Ύβρεις και απειλές από αυτόκλητους «δικαστές»
Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές κατά της ζωής τους, άτομα που μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιτέθηκαν στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, χθες το μεσημέρι, μέσα στην αίθουσα του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αλεξανδρούπολης, όπου οδηγήθηκαν για να δικαστούν, παίρνοντας τελικά τριήμερη αναβολή.
Την ίδια ώρα ένας άνδρας με περίεργη συμπεριφορά, ενδεδυμένος με τήβεννο, που εμφανιζόταν πως εκπροσωπεί μια ένωση δικηγόρων της Τουρκίας, ζητούσε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των οκτώ συμπατριωτών του, τους οποίους αποκαλούσε πραξικοπηματίες, με σκοπό να πετύχει την έκδοση και την τιμωρία τους στη γειτονική χώρα, όπως έλεγε.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν ως παρατηρητές ο υποπρόξενος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, Τοβούτ Οτζάμ, με έναν μεταφραστή και δύο δικηγόρους της μειονότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με την υπεράσπιση των οκτώ στρατιωτικών, έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για την καταγραφή των ονομάτων τους, που εκφωνήθηκαν από την έδρα, γεγονός που θορύβησε τους κατηγορουμένους.
«Θα μας σκοτώσουν»
«Μας αποκαλούν σκυλιά και προδότες και μας απειλούν πως θα μας σκοτώσουν», είπαν κάποιοι κατηγορούμενοι στη δικηγόρο τους, Βασιλική Μαρινάκη, η οποία κατήγγειλε το γεγονός στους αστυνομικούς. Οι τελευταίοι απομάκρυναν τους συγκεκριμένους πολίτες, που κάθονταν στην «πλάτη» των κατηγορουμένων και πιθανότατα ανήκουν στην μειονότητα, και δημιούργησαν μια «ζώνη» προστασίας ανάμεσα στο εδώλιο και στο ακροατήριο.
Μέσα σε μια ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τα ονόματα των οκτώ κατηγορουμένων, γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τους τελευταίους, οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους και δεν θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.
Οι οκτώ στρατιωτικοί, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη πτήση (ο πιλότος) και για ηθική αυτουργία στην παράνομη πτήση οι υπόλοιποι, θα δικαστούν την Πέμπτη, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους και έδωσε τριήμερη αναβολή προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Έως τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα των Φερών. Κατά τη μεταφορά τους προς και από τα δικαστήρια είχαν πάλι καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μπλούζες.
Τα δικαστήρια κατακλύστηκαν από Τούρκους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία από τη γειτονική χώρα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Κάθε εισερχόμενος υποβαλλόταν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο, κατά τον οποίο αφαιρούνταν κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές.
Μεταξύ όσων βρέθηκαν εκεί ήταν και ο Ρ. Αριτούρκ, κατά δήλωσή του δικηγόρος που εκπροσωπεί δικηγορική ένωση στην Τουρκία. Φορώντας τήβεννο δήλωνε στα ΜΜΕ πως οι οκτώ συλληφθέντες είναι πραξικοπηματίες και πως πρέπει να εκδοθούν και να δικαστούν στην Τουρκία. Όπως είπε, θα επιστρέψει την Πέμπτη, φέρνοντας όλα τα αποδεικτικά έγγραφα για την ιδιότητά του και προτίθεται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής!
Σήμερα το πρωί οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να μεταφερθούν στην υπηρεσία ασύλου, στην περιοχή της Νέας Χηλής Αλεξανδρούπολης, για τη διαδικασία των συνεντεύξεων, στο πλαίσιο της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, που έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά από το βράδυ του Σαββάτου.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger