Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Βίοι παράλληλοι για τον ΦΠΑ σε νησιά, ποτά και τσιγάρα

Βίοι παράλληλοι για τον ΦΠΑ σε νησιά, ποτά και τσιγάρα

Δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για επανάληψη του «φαύλου κύκλου» που ισχύει τα τελευταία χρόνια σε ποτά και τσιγάρα.

Όπως επισημαίνουν, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή, όπως ακριβώς ισχύει εδώ και χρόνια στα ποτά και τα τσιγάρα, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση στην κατανάλωση, καθώς οι πολίτες στρέφονται σε προϊόντα που δεν έχουν φορολογηθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

Βάσει στοιχείων για το πρώτο τετράμηνο του 2016, η υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων στη Μύκονο αγγίζει το 62%. Παράλληλα, σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος, η απόκλιση έναντι των στόχων κυμαίνεται από 35% έως 40%.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνεται και στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, τα οποία υπολείπονται του στόχου κατά 488 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στα έσοδα από ΦΠΑ για το αντίστοιχο τετράμηνο, που υστερούν κατά 127 εκατομμύρια ευρώ έναντι των στόχων.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα που προκαλεί η τακτική της υπερ-φορολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών, με τις αποκλίσεις στους στόχους να εγκυμονούν κινδύνους για την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger