Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Χορεύοντας… χωρίς σύνορα

Χορεύοντας… χωρίς σύνορα

Την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, σε έξι πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα, Έλληνες και πρόσφυγες πιάνονται χέρι χέρι και χορεύουν χορούς της ελληνικής παράδοσης, στέλνοντας ένα μήνυμα ανθρωπιάς


Μία ξεχωριστή δράση. Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πλέγμα», που μέσα από τους χορούς και την παράδοσή μας θυμίζει σε όλους τι σημαίνει αλληλεγγύη. Στις 17 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Νάουσα, η Πάτρα, η Λάρισα και η Σκόπελος δίνουν το σύνθημα για να… αρχίσουν οι χοροί! Και σ’ αυτόν τον χορό χωράνε όλοι!

Την προσφυγιά οι Έλληνες την ξέρουν καλά. Κυλάει στο αίμα τους. Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς της ξενιτιάς και της προσφυγιάς θα χορέψουν και όσοι βρεθούν στις εκδηλώσεις του «Χορεύοντας χωρίς σύνορα». Στόχος η ενημέρωση όλων μας για την ιστορική σύνδεση του ελληνικού λαού με την προσφυγιά, αλλά και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα. Επιθυμία των διοργανωτών είναι ο κύκλος του χορού σε κάθε πόλη να ανοίξει και να πιαστούν χέρι-χέρι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, Έλληνες και ξένοι, γηγενείς και πρόσφυγες, σε έναν χορό χωρίς σύνορα, που ακτινοβολεί αγάπη και ζεστασιά.

Στους χώρους των εκδηλώσεων θα υπάρχουν κουτιά των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», όπου ο καθένας θα μπορεί να συνεισφέρει ό,τι θέλει προκειμένου να στηρίξει το πολύτιμο έργο της οργάνωσης, που τους τελευταίους μήνες έχει καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες για να απαλύνει τον πόνο των προσφύγων, που φτάνουν στη χώρα μας από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Ας χορέψουμε για την προσφυγιά, για τον ξεριζωμό, για τον νόστο του γυρισμού… Ας θυμηθούμε αφηγήσεις των δικών μας παππούδων και γιαγιάδων. Ας αφήσουμε χώρο στην αγάπη και στην αλληλεγγύη μέσα μας. Γιατί η προσφυγιά για τον Έλληνα δεν είναι άγνωστη λέξη.

Συγκεκριμένα, στις ταυτόχρονες δράσεις του «Χορεύοντας χωρίς σύνορα» την Παρασκευή, 17 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, θα συμμετέχουν: Χορευτές του συγκροτήματος Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Σκόπελο (Χώρα), του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπηλιωτών Λάρισας «Ο Κίσσαβος» στη Λάρισα (Πλ. Ταχυδρομείου), του Λυκείου των Ελληνίδων στην Πάτρα (Πλ. Γεωργίου), του Λυκείου Ελληνίδων στη Νάουσα (Κεντρική Πλατεία), του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Εύξεινος Πόντος» στην Αθήνα (Καπνικαρέα) και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» στη Θεσσαλονίκη (Λευκός πύργος). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Σκοπέλου και εντάσσεται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών δράσεων του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που θα πραγματοποιηθεί 27-29 Αυγούστου στη Σκόπελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger