Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Υδατοδρόμιο στη Σκόπελο !!!

H Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους, η εφαρμογή και τήρηση των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία υδατοδρομίου εντός της  χερσαίας ζώνης του λιμένα Σκοπέλου.
Το υπό μελέτη έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου το οποίο περιλαμβάνει χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις καθώς και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσθαλάσσωση, αποθαλάσσωση και υδατοδρόμηση των υδροπλάνων (περιοχή ελιγμών). Ειδικότερα, οι χερσαίες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 100m2 πρόκειται να χωροθετηθούν στο νότιο τμήμα της κεντρικής αποβάθρας του λιμένα Σκοπέλου και περιλαμβάνουν προκατασκευασμένο μετακινούμενο οικίσκο 50m2, με χώρους για την έκδοση και τον έλεγχο εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής.

Οι πλωτές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν πλωτή προβλήτα σχήματος Γ με κλάδους διαστάσεων 2,5x20m και 2,5x17,5m, για την πρόσδεση των υδροπλάνων, η οποία φέρει πλωτήρες, ενώ αγκυρώνεται στον πυθμένα της θάλασσας (τοπικό βάθος 3,0 m περίπου) με αλυσίδες και άγκυρες βαρύτητας αποτελούμενες από τεχνητούς ογκόλιθους σκυροδέματος προκειμένου να διατηρείται σταθερή σε περίπτωση ανέμου, κυματισμού, κλπ. Η προβλήτα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα της Σκοπέλου.
Κατά την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου εντός του λιμένα Σκοπέλου θα πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα προστασίας και ετοιμότητας έχοντας υπόψη ότι η θαλάσσια περιοχή του εν θέματι υδατοδρομίου βρίσκεται εντός περιοχής που προστατεύεται από το Κοινοτικού ενδιαφέροντος Δίκτυο NATURA 2000, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα της περιοχής αυτής και γενικά να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση επιβάρυνσής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger