Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από τον ΦΠΑ στην Αλόννησο

ΝΗΣΙ ΤΡΙΚΕΡΙ
Χαμηλά προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση την εσωτερική συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Έτσι παρά τη νέα παρέμβαση -εν είδει ένστασης- επί του θέματος από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το Μαξίμου απέφυγε να δώσει διάσταση στο πρόβλημα και περιορίστηκε μέσω του οικονομικού επιτελείου να σχολιάσει πως μια αριστερή κυβέρνηση ενδιαφέρεται εξίσου για τους κατοίκους και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, η κυβέρνηση δεν θέλει να τροφοδοτήσει τη σχετική συζήτηση, γνωρίζοντας ότι δεν έχει περιθώρια να αρχίσει να αμφισβητεί τα μέτρα που ψήφισε μόλις πριν από λίγες ημέρες η κυβερνητική πλειοψηφία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο με θέμα τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γιώργος Χουλιαράκης σχολίασε πως προτεραιότητες μιας αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης είναι η στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων ανεξαρτήτως από το εάν είναι κάτοικοι νησιών ή της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε ότι όλα τα νομοθετήματα έχουν περάσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Η επανειλημμένη, δε, αναφορά του υπουργού Οικονομικών πως «κάναμε συμβιβασμούς για τη συμφωνία», δείχνει πως έγιναν αποδεκτές ρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφύγει ή είχε να επιλέξει ανάμεσα σ’ ένα ναυάγιο και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι ενδεικτική και η διαπίστωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη πως η κυβέρνηση ψήφισε θέματα όπως το υπερταμείο και τον κόφτη χωρίς τα οποία η αξιολόγηση δεν θα έκλεινε.
Πάντως, η αμφιθυμία βουλευτών της πλειοψηφίας απέναντι σε μέτρα της νέας συμφωνίας αξιοποιείται πολιτικά από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Πώς μπορούν να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές και γιατί τελικά μένουν στην κυβέρνηση;» διερωτάται η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας ότι οι κυβερνώντες «προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».
Απέναντι σε αυτήν την κριτική η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αντίβαρα, όπως το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο σε συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών θα αποφασίζει ποιες ενισχύσεις θα δίνονται από το πλεόνασμα, σε ποιους και αν αυτές θα είναι εφάπαξ ή σταθερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger