Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Eκλογές των νοσοκομειακών γιατρών H ψυχίατρος του ΚΚΕ που κατατρόπωσε τον ΣΥΡΙΖΑ

H ψυχίατρος του ΚΚΕ  που κατατρόπωσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Η νεαρή γιατρός στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου είναι η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών - Στις πρόσφατες εκλογές το ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, αφήνοντας την παράταξη που πρόσκειται στην κυβέρνηση στην τρίτη θέση

Δύο ανατροπές έρχονται στην ηγεσία των γιατρών του ΕΣΥ: στις αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας τους αναδείχθηκε πρώτη δύναμη το ΚΚΕ, ενώ το νήμα της πρωτιάς σε ψήφους στη νικήτρια παράταξη έκοψε μία νέα ψυχίατρος.



Η κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου, επιμελήτρια β’ στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», θα είναι η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σηματοδοτώντας την αλλαγή τόσο στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στο ΕΣΥ όσο και σε αυτόν των... γενεών και των φύλων.

Ο δυναμισμός και ο ισχυρός συνδικαλιστικός λόγος της 41χρονης γιατρού επιβραβεύτηκαν σε μια περίοδο που το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας περνά -ίσως- τη μεγαλύτερη κρίση του. Η ίδια ως νέα γιατρός γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι λειτουργοί του Ιπποκράτη στα δημόσια νοσοκομεία να παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Συνθήκες σκληρές οι οποίες φυσικά έχουν αντίκτυπο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. «Οι επικουρικοί γιατροί και οι γιατροί με τα μπλοκάκια τείνουν να γίνουν καθεστώς. Την ίδια ώρα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία -ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, επικουρικοί, πενταμηνίτες τεχνικοί του ΟΑΕΔ- δημιουργούν με ταχύ ρυθμό φθηνό εργατικό δυναμικό. Ολοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία -και όχι μόνο- δεχόμαστε μια επίθεση που κλιμακώνεται, γινόμαστε στόχος μιας βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής που έχει ως αφετηρία της την εμπορευματοποίηση της υγείας. Αυτό επιβάλλεται να σταματήσει και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες που θα χρειαστούν τις παροχές υγείας», δηλώνει η κυρία Ρέτζιου στο «ΘΕΜΑ».

Σε ό,τι αφορά τη νίκη της ΔΗΠΑΚ, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, τη χαρακτηρίζει «πολύ θετικό βήμα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος», διευκρινίζει ωστόσο πως «δεν αιθεροβατούμε στην παράταξη, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών, συνολικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, παραμένει δύσκολη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να αναμετρηθούμε με την κυβερνητική πολιτική».
Θεωρεί πως «οι συνάδελφοι αρχίζουν να κατανοούν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και ο προβληματισμός για τα εργασιακά δικαιώματα και για την εμπορευματοποίηση της υγείας, γιατί μας αφορά όλους και ως εργαζόμενους και ως ασθενείς». Η πρωτιά της ΔΗΠΑΚ αποτυπώνει, κατά την κυρία Ρέτζιου, το σαφές μήνυμα των νοσοκομειακών γιατρών για διεκδίκηση και πάλη μέσω των νέων εκπροσώπων τους, αλλά και το «μαύρο» στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
«Ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ προκήρυσσε απεργίες μέσω email. Είχε διαλύσει την έννοια του συνδικαλισμού. Από τον Ιανουάριο του 2015 είχε μετατρέψει την ΟΕΝΓΕ σε γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας», λέει αναφερόμενη στα έργα και τις ημέρες του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Βαρνάβα, τονίζοντας ότι τέτοιες εποχές και πρακτικές πρέπει να παρέλθουν για το καλό του συνδικαλισμού.

«Τώρα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης σε κάθε νοσοκομείο, να δυναμώσουν οι επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ, να συγκροτηθούν νέες όπου δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης και όρος για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής», περιγράφει με ήρεμη, αποφασιστική φωνή την επόμενη μέρα στο συνδικαλιστικό νοσοκομειακό κίνημα των γιατρών.

Θεωρεί πρόκριμα για τον συνδικαλιστικό αγώνα -και- των γιατρών του ΕΣΥ τη μαζική συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την ψήφιση του ασφαλιστικού εκτρώματος που τόσο υπερασπίζεται είναι μια απτή απόδειξη πως οι συλλογικοί αγώνες μπορεί να έχουν αποτέλεσμα», λέει η κυρία Ρέτζιου και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει Αριστερά, να αντλείς δύναμη από την προοπτική».

«Μαύρο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί «μαύρισαν» την παράταξη Μέτωπο που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία κυριαρχούσε τα τελευταία επτά χρόνια στην ΟΕΝΓΕ. Απερχόμενος πρόεδρος ο κ. Βαρνάβας, οφθαλμίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στον οποίο πλέον οι γιατροί καταλογίζουν ότι κατοικοεδρεύει στην Αριστοτέλους και στο γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Ειδικότερα, κατά το 9ο συνέδριο της Ομοσπονδίας που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών έφεραν στην πρώτη θέση -και για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας- τη ΔΗΠΑΚ που έλαβε 53 ψήφους και 7 έδρες έναντι 41 ψήφων και 4 εδρών που είχε το 2013.

Μάλιστα, οι σύνεδροι υποβίβασαν την παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση από την πρώτη που καταλάμβανε σταθερά στις αρχαιρεσίες των τελευταίων ετών από το 2009. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (υποστηρίζεται από ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ) με 52 ψήφους και 7 έδρες. Οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ και Συμπαράταξη Νοσοκομειακών Γιατρών για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που στηρίζονται από τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αντίστοιχα, κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ψήφους και έδρες (4 και 2 έδρες αντίστοιχα).

Την ερχόμενη Τετάρτη τα 27 μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ θα εκλέξουν την 9μελή Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία στη συνέχεια θα συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γραμματέα και ταμία. Σε αυτή τη διαδικασία είναι άγραφος κανόνας τις θέσεις του προέδρου και του γραμματέα να καταλαμβάνουν σύμβουλοι από την πρώτη παράταξη, εν προκειμένω από τη ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ - ΚΚΕ).

Ετσι, η 41χρονη ψυχίατρος, με καταγωγή από την Καβάλα, που αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους σύμβουλος, αναμένεται να πάρει τα ηνία στο συνδικαλιστικό πεδίο του ΕΣΥ και της ΟΕΝΓΕ, ένα πεδίο το οποίο γνωρίζει καλά τόσο στο Θριάσιο, όπου εργάζεται από το 2010, όσο και στο Αιγινήτειο και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπου εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική. Οι συνάδελφοί της την περιγράφουν ως μάχιμη γιατρό και μαχητική συνδικαλίστρια. Είναι επίσης στέλεχος της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ζωγράφου από όπου παραιτήθηκε το 2012 για να εντείνει τους αγώνες της στον χώρο του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger