Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Τελικά Συνέλληνες, βρισκόμαστε στα αλήθεια στη «ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ», στη χώρα της ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και της ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ, και αυτό που δεν μπορώ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ να καταλάβω, είναι ΓΙΑΤΙ ένας λαός  ανέχεται ΟΛΟΥΣ αυτούς που τον κοροϊδεύουν, που τον εξαθλιώνουν, και ….. καμαρώνουν για τα έργα τους.
Το θέμα μας έχει και ΠΑΛΙ να κάνει με τα Άτομα Με Αναπηρίες, με την άσχημη κοροϊδία που υφίστανται από τους «διοικούντες» αυτό το κράτος, από ΟΛΟΥΣ εκείνους, που η ΚΑΤΑΡΑ το έφερε να διοικούν την υγεία είτε από κάποια υψηλή θέση, είτε ακόμα και από το γραφείο κάποιου απλού υπαλλήλου.
Και η «μπάλα» όπως καταλαβαίνετε, παίρνει ΟΛΟΥΣ, με κάποιες (ευτυχώς) εξαιρέσεις.
Υπουργούς, υφυπουργούς, διοικητές, διευθυντές, και πάει λέγοντας.
Δεν τα λέω εγώ αυτά, προκύπτουν από ΜΥΡΙΕΣ καταγγελίες Ατόμων Με Αναπηρίες που εξαιτίας όλων των προαναφερόμενων, της αθάνατης γραφειοκρατίας, της «επιλεκτικής» εφαρμογής των νόμων και άλλων πολλών, βιώνουν ένα μαρτύριο.
Πάμε λοιπόν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηριών πρώτα απ’ όλα, γιατί έχουν ΑΜΕΣΗ σχέση με τα περί νομοθεσίας, γραφειοκρατίας, κλπ.

Τα ΚΕΠΑ λοιπόν σαν κίνηση, ήταν κάτι πολύ καλό, και αυτό το έχω ξαναγράψει. Μόνο που αντί να «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο, κατόπιν φανερών και κρυφών «εντολών» (έτσι για να μη ξεχνιόμαστε), αυτά, κάνουν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.
Τι να πρωτοπώ;
Για τα «θαύματα» που γίνονται σε πολλές επιτροπές, και ξαφνικά «γιατρεύονται» ΟΛΟΙ οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες;
Για τις «παρεμβάσεις διευθυντών» που αμφισβητούν κατά την κρίση τους τις αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών, μειώνοντας έτσι τα ποσοστά αναπηρίας, και στέλνοντας τους ασθενείς σε δευτεροβάθμιες επιτροπές;
Για το χρόνο αναμονής έκδοσης αποφάσεων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσα σε ΠΕΝΤΕ λεπτά;
Θα σταθώ εδώ, για κάποιες παρατηρήσεις, κάποια ερωτηματικά!
ΟΛΟΙ οι χρόνια πάσχοντες, αυτοί που τρέχουν κάθε τριετία να ξαναπεράσουν ΚΕΠΑ, έτσι και αλλιώς, «ΕΙΝΑΙ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΙ» στο σύστημα του υπουργείου υγείας. Με έναν υπολογιστή από το χώρο της επιτροπής, οι γιατροί μπορούν να δουν ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ του ασθενή, και να καταχωρήσουν τα ΝΕΑ στοιχεία ΑΜΕΣΑ. Για ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΚΟΣΙ (το λιγότερο) ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ;
Θα πουν κάποιοι, πως πρέπει η ιατρική απόφαση να «εγκριθεί»….. Και ρωτώ εγώ ο αφελής…
ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ; ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΛΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, Η ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ;
Αυτό το ερωτηματικό, ΔΕΝ το απαντά ΚΑΝΕΝΑΣ, όπως επίσης και το άλλο, δηλαδή ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ;
Το ότι είναι διευθυντές η διευθύντριες, δεν τους δίνει το δικαίωμα να αμφισβητούν την επιτροπή, ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς είναι γιατροί. Ένας γιατρός γενικής ιατρικής για παράδειγμα, ΔΕΝ μπορεί να έχει την ειδικότητα, τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ μιας νευρολογικής πάθησης (πχ σκλήρυνση κατά πλάκας) κλπ.
Και εδώ έρχεται το «ζουμί» της υπόθεσης!
Τους έδωσαν το «πράσινο φως για παρεμβάσεις οι του υπουργείου» μόνο και μόνο για να ΣΦΑΖΟΥΝ ασθενείς, να τους δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα από εκείνα που ήδη έχουν.
Πάμε τώρα στην  «λήξη αναπηρίας» και στην αναμονή για να περάσει κάποιος ΚΕΠΑ.
Όπως βλέπετε Συνέλληνες, η αναπηρία και οι χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας είναι όπως τα είδη των μπακάλικων, έχουν ημερομηνία λήξης. Μετά από τα ΚΕΠΑ, το…. «εργοστάσιο» βγάζει νέα προϊόντα που αντέχουν για ακόμα τρία χρόνια! Μπακαλική Συνέλληνες, όπως και ο «κατάλογος» με τις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις, όπως ο άλλος κατάλογος με τα ποσοστά, όπως…..
Βλέπετε, σκέφτηκαν πως δεν έχουν να κάνουν με ανθρώπους αλλά με εμπορεύματα.
Στο διάστημα λοιπόν της αναμονής, ΚΟΒΟΝΤΑΙ τα επιδόματα αναπηρίας μέχρι να περάσει ο ασθενής επιτροπή, και μαζί με αυτά και η ασφάλιση του. Το κράτος «πρόνοιας», δεν το ενδιαφέρει αν ο ασθενής θα κάνει να πάρει λεφτά για μήνες ολόκληρους, αν ψωμολυσσάει, αν δεν έχει φάρμακα, αν…..
Και επειδή κάποιοι άρχισαν να αντιδρούν, βγήκαν οι κυβερνώντες και ανακοίνωσαν μέτρα για την «ανακούφιση των ΑΜΕΑ».
Τι λέει το «άρθρο»;
Για να το δούμε….
«Το άρθρο 9 του Ν4331/2015 (μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ), γράφει:
Το άρθρο 66 του ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88,Α), όπως αυτό ισχύει μετά τη συμπλήρωσή του με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 4237/2014 (ΦΕΚ 36,Α) ,όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρο 141 του ν. 4251/2014 (ΦΕΚ 80,Α), αντικαθίσταται ως εξής :
«Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Εάν μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Οι ως άνω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό απολύτου αναπηρίας κ.λπ.), καθώς και συντάξεις με αιτία την αναπηρία (συντάξεις θανάτου σε ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά κ.λπ.), ενώ για τον ίδιο χρόνο παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο. Η ισχύς του άρθρου αυτού για όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του λήγει την 31.12.2015.
Υσ. Προσέξτε πόσες τροποποιήσεις έχει πάθει το άρθρο 66!!!!!!!!!!!!!!! Πρέπει νάσαι πολύ τυχερός στην αναζήτησή σου για να βρεις την τελευταία ενημέρωση! Στο Σύνταγμα όμως αναγράφεται πως ο κάθε πολίτης ΟΦΕΙΛΕΙ να γνωρίζει τον νόμο!»
ΠΗΓΗ: mssociety.gr
Ωραίο ε αδέλφια; Πρώτα απ’ όλα, το άρθρο έχει ημερομηνία λήξης. Δεύτερον, η όποια παράταση, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ, ΠΑΡΑ ΑΦΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ «ΚΕΝΤΡΙΚΑ», δηλαδή, τρέχα γύρευε.
Η κατάσταση Συνέλληνες με τα Άτομα Με Αναπηρίες και Χρόνιες Παθήσεις στη χώρα μας, στη χώρα του ΠΟΤΕ, είναι ένα διαρκές ΜΠΑΧΑΛΟ.
Εδώ θα επαναλάβω, πως ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
Γνωρίζω προσωπικά πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπως και από τις «άλλες» της ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.
Γνωρίζω επίσης, πως πάρα πολλοί ασθενείς που περιμένουν να περάσουν ΚΕΠΑ, έχουν σκοπό να κυνηγήσουν νομικά πλέον ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΑΝΕΥΘΥΝΟ.
Έρχεται Πάσχα, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που περιμένουν μήπως και πάρουν παράταση, και τρέμει το φυλλοκάρδι τους.
Για να δούμε ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΑΜΕΑ.
Θα επανέλθω με νεότερα.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger